Bara i Luleå finns det 300 barn med en förälder som i dag sitter frihetsberövad som anhållen, häktad – eller som har dömts till fängelse. I Sverige är den siffran 30 000.
I dessa fall kan Bufff (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse) göra skillnad.
Den politiskt och religiöst obundna barnrättsorganisationen verkar i dag på 13 orter i landet, bland annat i Luleå.
Veronica Blomberg har hela Norrbotten som arbetsplats. Förutom de informativa samtalen på anstalter och på häkten, träffar hon även de utsatta barnen.
– I många fall bevittnar barnet ett polisingripande i hemmet. Det är ofta ett stort trauma för dem, säger Veronica Blomberg under intervjun på kontoret i centrala Luleå.
I många fall är det en brutal scen som spelas upp för barnen, och i förlängningen, skuld, skam och ett psykiskt lidande.
Ett otal gånger har Veronica Blomberg också vid kontakter med drabbade förstått att barnen helt hålls utanför sanningen. Mamman kanske har sagt att "pappa är på jobbresa", och så går de till skolan och får veta att pappan togs av polisen.
Det är fel väg att gå, menar hon.
– Man utsätter då barnen för dubbelt trauma, säger Veronica Blomberg och fortsätter:
– En förälder bara försvinner, och de får inte veta varför. Men de märker så klart att någonting är konstigt.
Äldre barn tar reda på sanningen eller kan räkna ut vad hon har hänt, och mår dåligt av den anledningen.
För de yngre är det svårare.
– De bara iakttar, och de fyller ut lyckorna själv. När de inte vet, då hittar de på. De kan fantisera ihop att de är bortglömda, pappa eller mamma har hittat en annan familj, eller att de är döda. Då är det ganska skönt, förstå mig rätt, att pappa sitter häktad i stället för att vara död, säger Veronica Blomberg.
Det är alltid bättre att vara så sanningsenlig som möjligt – utan att vara för detaljerad.
– Man kan säga att pappa har varit dum mot en annan människa.
Frågorna från barnen är nästan alltid väldigt enkla och konkreta. Hur ser det ut på i fängelset? Får pappa mat? Är de andra tjuvarna snälla? Har pappa ett eget rum, har han tv?
– Då hjälper vi dem, så att de slutar fantisera. Många har ju bilden av hur det ser ut på ett fängelse från tv, med kula runt fötterna och så, säger Veronica Blomberg.
– När de här sakerna är besvarade, då kan de vila sig i det i ett tag.