De uppmanar till ett köttfritt julbord

Det vankas julbord och för många betyder det frossande i kött och fisk – men nu uppmanar Djurens rätt till nya vanor.

Dilan Redha, Maria Bäckström, Mikaela Bäckström och Magnus Gunnarsson deltog i Djurens rätt veganska adventsfika.

Dilan Redha, Maria Bäckström, Mikaela Bäckström och Magnus Gunnarsson deltog i Djurens rätt veganska adventsfika.

Foto: Viktor Lundmark

Luleå kommun2019-12-15 15:53

Snart kommer många att frossa i julskinka, sill och prinskorvar. 

Men det finns alternativ och sådana som väljer bort köttet, och som även uppmanar andra att göra detsamma.

– Vi jobbar med att minska djurens lidande, och då är köttproduktionen en stor orsak till lidandet, säger Magnus Gunnarsson, vice ordförande i Djurens rätt i Boden och Luleå.

Föreningen hade under söndagen bjudit in till adventsfika och informationsmöte pi Luleå. 

Medlemmar och nyfikna hade samlats för att dela med sig av recept inför julen.

– Gravad morot smakar godare än vad man tror, säger Dilan Redha.

– Det går att göra det mesta veganskt. Lägga in aubergine och zucchini i stället för sill, säger Charlotta Jernå.

När många föreningar har svårt att rekrytera medlemmar så har Djurens rätt de senaste åren växt som organisation och har i dag fler än 45 000 medlemmar. 

I Luleå och Boden-föreningen finns 350 medlemmar, ett antal som varken ökar eller minskar.

– Men intresset för att äta veganskt ökar. Men det är inte alltid säkert att det handlar om etiska skäl, säger Katarina Ahlström, kassör i föreningen.

Vad säger ni till de som absolut vill äta julskinka?

– Våga skapa nya vanor och traditioner, säger hon.

– Man kan griljera andra saker än skinka, som tillexempel seitan eller kålrötter, säger Charlotta Jernå.

Magnus Gunnarsson menar att julen handlar om mycket mer än julmaten.

– Gemenskapen och glädjen att vara tillsammans är det viktiga, inte vad man har på tallriken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!