Snart kommer många att frossa i julskinka, sill och prinskorvar.
Men det finns alternativ och sådana som väljer bort köttet, och som även uppmanar andra att göra detsamma.
– Vi jobbar med att minska djurens lidande, och då är köttproduktionen en stor orsak till lidandet, säger Magnus Gunnarsson, vice ordförande i Djurens rätt i Boden och Luleå.
Föreningen hade under söndagen bjudit in till adventsfika och informationsmöte pi Luleå.
Medlemmar och nyfikna hade samlats för att dela med sig av recept inför julen.
– Gravad morot smakar godare än vad man tror, säger Dilan Redha.
– Det går att göra det mesta veganskt. Lägga in aubergine och zucchini i stället för sill, säger Charlotta Jernå.
När många föreningar har svårt att rekrytera medlemmar så har Djurens rätt de senaste åren växt som organisation och har i dag fler än 45 000 medlemmar.
I Luleå och Boden-föreningen finns 350 medlemmar, ett antal som varken ökar eller minskar.
– Men intresset för att äta veganskt ökar. Men det är inte alltid säkert att det handlar om etiska skäl, säger Katarina Ahlström, kassör i föreningen.
Vad säger ni till de som absolut vill äta julskinka?
– Våga skapa nya vanor och traditioner, säger hon.
– Man kan griljera andra saker än skinka, som tillexempel seitan eller kålrötter, säger Charlotta Jernå.
Magnus Gunnarsson menar att julen handlar om mycket mer än julmaten.
– Gemenskapen och glädjen att vara tillsammans är det viktiga, inte vad man har på tallriken.