"De menar att jag har en skuld till dem"

Ett dödshot är utställt mot honom och det var därför han fraktade amfetamin till Luleå. Det hävdade den misstänkte 71-åringen när han ställdes inför rätta. "De skenavrättade mig på sjukhuset."

I den här plastpåsen påträffades nästan 1,7 kilo amfetamin när paret från Västerbotten greps den 20 oktober.

I den här plastpåsen påträffades nästan 1,7 kilo amfetamin när paret från Västerbotten greps den 20 oktober.

Foto: Polisregion Nord

Luleå kommun2019-11-29 19:00

Polisens narkotikaspanare stod och väntade på busstationen i centrala Luleå när paret, 50 och 71 år gamla, anlände med bussen efter ett tips från kollegorna i Västerbotten. 

Kort efter att de två poliserna inlett ett samtal med kvinnan och mannen togs beslut om att gripa dem.

I en butikspåse som kvinnan bar på påträffades nästan 1,7 kilo amfetamin. 

När det var dags i rätten hävdade mannen att han agerat kurir åt personer som han inte ville namnge.

– Jag har suttit inne för en grej som de var ansvarig för, sa mannen när han pressades av kammaråklagare Lindha Strömberg.

Vid ett tillfälle ska dessa personer placerat en brevbomb i parets brevlåda. Vid ett annat, när han låg inlagd på sjukhus, ska de hälsat på genom att pressa en revolverpipa mot hans huvud.

– De skenavrättade mig. De menar att jag har en skuld till dem.

71-åringen har levt ett helt liv i den kriminella världen. Under rättegången berättade mannen att han rört sig i kretsar där droger används sedan han var elva år.

I belastningsregistret återfanns mannen under 54 avsnitt. Den senaste domen på två års fängelse för narkotikabrott hade han avtjänat så sent som i början av juni i år. 

Mannens försvarare, advokat Magnus Ericsson, menade att det hans klient gjort gränsade till straffri gärning på grund av hotbilden.

– Det är en nödsituation, och han har rätt att agera. Åklagaren vill att han ska berätta vilka de här personerna är, men så fungerar det inte, sa Ericsson och pekade på de hot som framförts mot 71-åringen.

Lindha Strömberg hade en helt annan bild av bevisningen. 

– Om man befinner sig under hot så måste man berätta vilka de här personerna är, så att polisen får utreda det, sa åklagaren som krävde att både kvinnan och mannen skulle fällas för grovt narkotikabrott.

Hennes förslag till straff: fem års fängelse.

Strömberg gav inte mycket för parets uppgifter, att kvinna höll i plastpåsen med narkotika bara för att hennes man tände en cigarett. Bevisningen pekade också på omfattande verksamhet i parets bostad i Västerbotten, hävdade åklagaren.

– Jag menar att hon är precis lika inblandad.

Ericsson förslag till påföljd för sin klient var sex månader till ett års fängelse för narkotikabrott. Fredrik Björk, advokat som försvarade kvinnan, yrkade på en friande dom. Dom meddelas om en vecka.

Drygt 1,7 kilo amfetamin hittades i parets påse. Bilden visar ett beslag som tullen gjorde för flera månader sedan och har inget med det nuvarande paret att göra.
Drygt 1,7 kilo amfetamin hittades i parets påse. Bilden visar ett beslag som tullen gjorde för flera månader sedan och har inget med det nuvarande paret att göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!