I sin motion gör han en jämförelse med Nacka kommun, som 2013 beslutade att konkurrensutsätta verksamheten. Det resulterade i att tre av de sex folkbiblioteken inledningsvis drevs av företaget Dieselverkstaden. Senare har även de resterande tre bibliotekens drift tagits över av den privata aktören Axiell.
Modellen är att kommunen ansvarar för lokalerna och bokbeståndet medan driften är utlagd på entreprenad. Finansieringen sköts i två delar, en fast och en rörlig.
Enligt motionen har privatiseringen blivit lyckad och resulterat i att Nacka har en högre andel nöjda eller mycket nöjda biblioteksbesökare jämfört med många kommuner.
"En kulturstad som Luleå borde bejaka möjligheten att utveckla kommunens bibliotekstjänster", skriver Hedqvist, andre vice ordförande i nämnden.
Motionen är skriven i april och ska behandlas på nämndens arbetsutskott på måndagen. Förslaget från förvaltningen är avslag.
Bibliotekschef Lena Lundberg Vesterlund har gjort utredningen, där hon bland annat skriver: "Fördelar med bibliotek på entreprenad är att det kan uppfattas friare, biblioteket kan välja själva vad de vill lägga pengar på. (...) Nackdelar är att kommunens kulturpolitiska inflytande minskar över bibliotek på entreprenad. Osäkerhet och ineffektivitet kan råda vid ostabila entreprenörer".
Lundberg Vesterlund påpekar även att upphandlingar av bibliotekstjänster redan görs av kommunen och via det regionala bibliotekssamarbetet Biblioteken i Norrbotten.