Därför stärker LKAB aktieinnehavet i SSAB

LKAB dubblerar aktieägarinnehavet i SSAB – gruvjättens största kund. "LKAB vill få ökad insyn för att bättre förstå trenderna när det gäller stålefterfrågan", säger sparekonomen Claes Hemberg.

LKAB är nu SSAB:s näst största ägare efter finländska staten och tredje största ägare sett till kapitalandel.

LKAB är nu SSAB:s näst största ägare efter finländska staten och tredje största ägare sett till kapitalandel.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2020-03-03 05:00

I fredags blev det känt att LKAB ökade till 10,5 procent av aktierna och rösterna i SSAB, en ökning motsvarande 5,4 procentenheter.  

LKAB blir därmed SSAB:s näst största ägare efter finländska staten och tredje största ägare sett till kapitalandel.

Tidigare hade innehavet tunnats ut, bland annat genom två nyemissioner som inte LKAB deltog i, men nu vill gruvbolaget stärka positionerna.   

– Vi har varit aktieägare i SSAB sedan börsintroduktionen 1989, ägde 17 procent då. Ett långt operativt samarbete, nu vill vi även stärka det strategiska samarbetet, säger vd Jan Moström.

SSAB är LKAB:s största kund, cirka 20 procent av malmförsäljningen går till dem.

– Särskilt vårt södra omlopp, Malmbergsgruvan, är operationellt integrerad med SSAB. Viktigast är att SSAB utvecklas vidare som stark stålleverantör. 

LKAB och SSAB har även gemensamma intressen med Vattenfall i Hybrit-satsningen, pilotanläggningen i Luleå som syftar till fossilfri stålproduktion.

– Hybrit gör vi en systemanalys för att optimera konkurrenskraften, från gruva till slutkund. Var lokaliseringen av en färdig anläggning sker är en framtida fråga.  

Han konstaterar samtidigt att stålmarknaden är osäker.  

– Rejäl avmattning nu. Corona slår hårt, basindustrin är fortsatt volatil. Det svåra i både malm- och stålproduktion är inte att tjäna pengar i högkonjunktur, utan att skapa tillräcklig konkurrenskraft så att du överlever i sämre tider.

Stärker ni aktieinnehavet i SSAB ytterligare?

– Vi kommenterar inte framtida innehav förrän de har passerat flaggningsgräns, säger LKAB:s vd.

Claes Hemberg, oberoende sparekonom, ser två anledningar till att LKAB stärker aktieinnehavet.  

1. Gruvjätten vill få en bättre inblick i SSAB:s verksamhet och strategiska arbete.

– LKAB köper in sig mer för att få ökad insyn i hur deras största kund jobbar, för att bättre förstå trenderna när det gäller stålefterfrågan. Ju större intressen i ett bolag, desto mer frikostiga är de med att bjuda på information.

2. I konkurrenssyfte.

– LKAB vill mota bort konkurrenter och skydda från att andra köper upp SSAB.

Och även Hemberg ser fortsatta orosmoln. 

– Coronaviruset innebär halverad tillväxt, från 3,5 till 1,5 procent. Besvärligt, men det går över. ”Trumpviruset” däremot kan ta fyra-fem år att bli av med, säger sparekonomen apropå presidentvalet i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!