Coronapandemin: Viruset sprids inom Luleås äldreomsorg

Antalet konstaterade coronafall stiger inom äldreomsorgen i Luleå. Men socialchefen är förtegen gällande omfattningen. "Jag är inte oroad", säger Gabriella Sjöström.

Det är ännu inte känt om det finns flera konstaterade fall av smittspridning på ett och samma boende i Luleå. "vi har också många med förkylningssymptom, och då uppstår mycket misstanke om corona", säger socialchef Gabriella Sjöström.

Det är ännu inte känt om det finns flera konstaterade fall av smittspridning på ett och samma boende i Luleå. "vi har också många med förkylningssymptom, och då uppstår mycket misstanke om corona", säger socialchef Gabriella Sjöström.

Foto: Arkiv

Luleå kommun2020-04-14 17:00

Hittills är det Gällivares äldreomsorg som tycks hårdast drabbad av corona, i alla fall officiellt. Förra veckan framkom att tre åldringar på samma boende hade dött, och under påsken bekräftades att totalt 17 konstaterade fall hade upptäckts.

Men i Luleå är socialchefen mer förtegen.

– Vi har smittade brukare, men vi lämnar inte ut antal eller var i verksamheterna de finns. Vi värnar om den enskildes integritet, säger Gabriella Sjöström.

Varför är socialförvaltningen i Gällivare mer transparent?

– Vi har valt att göra på detta vis. Det viktigaste nu är att vi har tillräcklig skyddsutrustning och bemanning, likaså att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Därför är det inte heller känt om det finns flera konstaterade fall av smittspridning på ett och samma boende i Luleå.

– Jag kommenterar inte det. Men vi har också många med förkylningssymptom, och då uppstår mycket misstanke om corona. Först via läkarordinationer och provtagningar vet vi säkert om det rör sig om det.

Gabriella Sjöström vill i övrigt inte kommentera huruvida det finns smittad omsorgspersonal.

– Vi har personal hemma som är sjuka. Men vi som arbetsgivare vet inte varför de är sjuka.

Måste inte de rapportera in om de är konstaterat smittade av coronaviruset?

– Det ska bli möjligt att ta prover på vår omsorgspersonal, men vi är inte där ännu. Men visst, om de är konstaterat smittade, då ska de prata med sin närmaste chef. 

Kommenterar ni om det sker en plötslig större smittspridning inom äldreomsorgen?

– Det kan inte jag svara på nu, men jag är inte oroad. Vi har jobbat proaktivt med våra rutiner, med rörliga resurser när det gäller bemanningen. 

Anna Forss, verksamhetschef för hemtjänsten, uppger att vissa personalgrupper har högre sjukfrånvaro än andra. Samtidigt får vikarierna samma smittutbildning som ordinarie personal, utöver instruktionerna gällande basal hygien.

Först vid misstänkt eller konstaterad coronasmitta används skyddsutrustning – munskydd och visir, långärmat förkläde.

I de fall när hemtjänsten besöker ett brukarpar, där maken/makan har insjuknat i covid-19 och flyttats till sjukhus, avgörs det från fall till fall om personalen ska bära skyddsutrustning.

– I omvårdnadssituationer där man inte rör vid brukaren räcker basal hygien, handsprit, handskar och platsförkläden. En individuell bedömning görs, säger Forss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!