C om konsultskandalen: "Allt måste fram – nu"

Luleås sparkade kommundirektör Mikael Lekfalk utnyttjade bara drygt hälften av kontaktmöjligheterna med sin personlige mentor.

Hårt kritiserat avtal. Enligt kommunens uppgifter träffades bara Mikael Lekfalk och hans konsult nio gånger. Uppgifter som inte politikerna informerats om, vilket Carola Lidén kritiserar.

Hårt kritiserat avtal. Enligt kommunens uppgifter träffades bara Mikael Lekfalk och hans konsult nio gånger. Uppgifter som inte politikerna informerats om, vilket Carola Lidén kritiserar.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-10-09 18:43

Det visar uppgifter som Norrbottens Media begärt ut från Luleå kommun. 

Avtalet som kommunen skrivit med Resultatfabriken Consulting kostade 30 000 i månaden för 1,5 dags utnyttjande. På de 16 månader som avtalet gällde hade Lekfalk alltså rätt till 32 träffar eller andra rådgivande kontakter. 17 av dessa utnyttjades, enligt vad Luleå kommun kunnat få fram i efterhand.

Lekfalk har träffat konsulten totalt nio gånger. Fem av tillfällena har ägt rum i Stockholm. Av dessa var tre i samband med resor i arbetet och två inte. Av övriga träffar härstammar tre från det chefsmöte i Luleå som konsulten var inbjuden till i september och ett från Kisa Wärdshus vid en tid när Lekfalk hade semester i somras.

Övriga åtta kontakter har ägt rum via telefon (sju) och skype (en).

Detta var ingen information som kommunen lade fram när oppositionens politiker informerades i måndags. Centerns gruppledare Carola Lidén är kritisk.

– Det är märkligt att man inte redogjort för detta. Det visar att man inte lagt alla kort på bordet. I stället för att rensa ut allt så öppnar man för fler spekulationer. Vad finns det mer som man inte berättat? Det är inte bra för kommunen och inte heller för arbetsmiljön. Jag tänker på dem som jobbar i stadshuset. Allt måste fram, säger hon.

Vänsterpartiets gruppledare Bertil Bartholdsson konstaterar att timkostnaden för kommunen är oerhört hög.

– Telefonsamtalen är knappast på speciellt många timmar. Man undrar ju om han ens trott på detta själv, när han inte valt att utnyttja det mer. Det låter mer och mer som att Lekfalk blivit utsatt för en "telefonförsäljare", nappat på något som inte innehållit något, säger Bartholdsson.

Gunilla Lundin, kanslichef, säger att det är en tillfällighet att uppgifterna inte redovisats.

– Vi har inte försökt dölja någonting utan berättat så mycket vi vet. Det här kom inte på tal på mötet och ingen ställde heller någon fråga om det. Vi tänkte bara inte på det. Uppgifterna har varit svåra att få fram. Vi har använt oss av Mikaels kalender med hjälp av hans sekreterare. Sedan har Mikael i efterhand reagerat och hört av sig och sagt att han träffat konsulten fler gånger än vad som syns i kalendern, säger Gunilla Lundin.

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) och tf kommundirektör Anna Lindh Wikbladh vill inte uttala sig. Norrbottens Media har sökt Mikael Lekfalk.

Personalchef Birgitta Nilsson och kanslichef Gunilla Lundin deltog i informationsmötet i måndags.
Personalchef Birgitta Nilsson och kanslichef Gunilla Lundin deltog i informationsmötet i måndags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!