Brandutredningen på Hertsön inte klar

Utredningen angående den branden på Hertsön där två hus totalförstördes pågår alltjämt. ”Tekniker både från Luleå och Tyskland utreder brandorsaken”, säger kriminalkommissarie Inge Barsk.

Två kedjehus på Ekorrstigen brann ner till grunden.

Två kedjehus på Ekorrstigen brann ner till grunden.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2019-09-27 13:13

Det har gått en dryg månad sedan två parhus på Ekorrstigen på Hertsön brann ner till grunden och ställde flera personer på bar backe. Utredningen lever fortfarande.

Redan i ett tidigt stadie ansågs branden ha börjat i en hybridbil, en WW Passat som driva av både el och bensin.

Bilägaren Johan Erixon berättade för Norrbottens media att han, i vanlig ordning, satte bilens batteri på laddning på lördagskvällen. Han sade också at det normalt brukat ta drygt en timme att ladda fullt batteri. En explosion hördes vid 03-tiden på natten och då borde laddningen redan ha avslutats med råge, enligt bilägaren.

Polisens tekniker håller på att sammanställa sig brandutredning men bilfabrikören har också haft fem personer på plats i Luleå.

Det sker två utredningen parallellt, polisens tekniker och tekniker Volkswagen från Tyskland. Det görs alltså två separata utredningen, säger kriminalkommissarie Inge Barsk.

Hur lång tid utredningarna kommer att ta är svårt att säga.

– Utredningarna är pågående men inte klara men vad jag har förstått är den här hybridbilen intressant för samtliga utredare, säger Inge Barsk.

Båda husägarna som fick sina bostäder totalförstörda har nu fått tak över huvudet.

– Äntligen har vi fått tag på en lägenhet. Vi har också fått pengar från försäkringsbolaget så vi har kunnat köpa det mest nödvändiga som till exempel nya sängar, säger Örjan Ulander.

Det kommer att ta cirka två år innan husen är återuppförda.

Karta: Ekorrstigen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!