Nu visar färsk statistik från Brå att bidragsbrotten ökar dramatiskt.
När Brottsförebyggandet rådet, Brå, redovisade den preliminära statistiken för antalet anmälda brott under 2019 stack bidragsbrotten ut i mängden. I polisens region nord handlade det om en ökning med 102 procent och totalt 2813 anmälda brott.
Att lura arbetslöshetskassan, försäkringskassan eller andra bidragsgivare har blivit allt vanligare.
Exemplet ovan härrör sig från februari 2016 fram till den 3 mars 2017, men är ett tydligt exempel på brott mot bidragsbrottslagen som har kommit till polisens kännedom.
Kvinnan, som är i 30-årsåldern, lämnade oriktiga uppgifter vid 20 tillfällen gällande arbetade timmar per dag och vecka. Det är i varje fall vad åklagaren påstår.
Totalt ska kvinnan ha lurat arbetslöshetskassan på 60 586 kronor.
Ett annat fall som nu kommer att prövas rättsligt ska en man i 40-årsåldern ha lurat försäkringskassan på 212 437 kronor i föräldrapenning.
Lars-Ivar Johansson, kommissarie på bedrägerigruppen i Luleå, har sett en tydlig ökning de senaste åren.
– Det kommer in en hel del av dem. Alla bedrägeribrott, och även de här bidragsbrotten, ökar. Det avspeglar väl hur det ser ut i samhället, säger Lars-Ivar Johansson.
I många fall kan det handla om riktigt stora belopp.
– Om det är av typen assistansbedrägerier, då kan det vara väldigt höga belopp det rör sig om. Då kan de han återkrav på uppemot miljonen.
I Norrbotten har Lars-Ivar Johansson sett fall på flera hundra tusen kronor.
– En del såna fall har vi haft. Annars, det normala när det gäller försäkringskassan, det är väl återkrav på låt oss säga mellan 5000 och 10 000 kronor, och upp till 50 000 kronor. En del har vi haft på över 100 000 kronor.
En del av dessa brott, som de två exempel som redovisas ovan, hamnar i förlängningen i tingsrätten.
Det normala är att ett så kallat strafföreläggande utfärdas av åklagaren, på mellan 40 och 60 dagsböter, förklarar Lars-Ivar Johansson.
– Det är väl det vanliga.
Lars-Ivar Johansson tror att ökningen till viss del kan härledas till bättre kontroller.
– Jag tror dom har blivit vassare på att upptäcka det här.
Barnpornografibrotten sticker också ut i Brås statistik. 2019 anmäldes 159 fall vilket är 89 fler är 2018, en ökning med 127 procent.
Det totala antalet anmälda brott i region nord ligger på lite drygt 100 000.