Anhörig slår larm: Bergvikens boende i kris

Diskmaskiner är trasiga – och personal tvingas handdiska. Nu larmar en anhörig om nyinvigda mångmiljonsatsningen Bergvikens vård- och omsorgsboende. "Personalen har blivit tokig", säger hon.

Anhörig larmar om missförhållanden på Bergvikens vård- och omsorgsboende. "Allting rasade samman efter att man byggde ut", säger hon.

Anhörig larmar om missförhållanden på Bergvikens vård- och omsorgsboende. "Allting rasade samman efter att man byggde ut", säger hon.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2019-09-28 06:00

För bara ett och ett halvt år sedan nyinvigdes Bergvikens vård- och omsorgsboende under pompa och ståt, med totalt 144 platser och 16 avdelningar.

Kommunen investerade 90 miljoner kronor i det utbyggda boendet, som även avlastar Sunderby sjukhus med 18 trygghetsplatser.

Men nu uppmärksammar en anhörig flera missförhållanden som hon har upplevt under sina besök hos maken, som bor på boendet.

Bland annat har en diskmaskin varit trasig på en av avdelningarna – i  minst tre månader. 

– Personalen har blivit tokig. De är bara två på kvällarna och ska ordna med middag och kvällsfika, men nu har de tvingats handdiska och samtidigt springa runt till andra avdelningar med smutsiga tallrikar och bestick, säger den anhöriga.

En äldre, begagnad diskmaskin ställdes tillfälligt in på avdelningen, men även då uppstod problem.

– Maskinen tippade när personalen lastade in disken, för att den inte stod fastmonterad.   

Och problemen med diskmaskinerna uppges förekomma även på andra avdelningar.

– De går sönder titt som tätt. På makens avdelning stod maskinen trasig fyra-fem veckor. Det är problem med kylar och frysar också.

Även entrédörren in till en av boendets avdelningar uppges ha haft trasig dörrautomatik i över ett år. Följden har blivit sanitära olägenheter för åldringarna.

– En äldre kvinna stod med rullatorn utanför dörren och kissade på sig, bara för att hon inte lyckades öppna dörren och ta sig in på avdelningen.  

Den anhöriga kvinnan anser att stadsbyggnadsförvaltningen, som ansvarar för felanmälningarna och det tekniska underhållet av Bergvikens vård- och omsorgsboende, inte sköter sitt uppdrag.

– Det gick månader innan de kom och började titta på dörrautomatiken. De skyller bara på entreprenörerna. Oerhört nonchalant. 

Hon har tagit kontakt med Inspektionen för vård och omsorg och ska nu upprätta en anmälan om missförhållandena.  

– De gamla på boendet, som har varit där sedan de första fina åren, säger att inget är roligt längre på avdelningarna.

Den anhöriga tycker själv att aktiviteterna för de äldre var fler och bättre tidigare.

– Personalen skapade fantastisk underhållning då – hattkalas, herr- och dammiddagar, julgröt, dans och uteaktiviteter, spa för både herrar och damer. Men det är inget sånt längre. Åldringarna fick inte ens vistas utomhus i somras, säger den anhöriga kvinnan.

Den anhöriga menar att Bergvikens tidigare så välfungerande boende har förfallit.
Den anhöriga menar att Bergvikens tidigare så välfungerande boende har förfallit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!