Ambulanspersonal vädjar om skyddsmasker

Ambulanspersonalen i Luleå vädjade om skyddsmasker på sin facebooksida. Gensvaret lät inte vänta på sig.

Andreas Jonsson på ambulanssjukvården i Luleå är en av dem som behöver skyddsmask i jobbet. I Luleå höll de på att ta slut, men nu har privatpersoner sett till så lagret är påfyllt.

Andreas Jonsson på ambulanssjukvården i Luleå är en av dem som behöver skyddsmask i jobbet. I Luleå höll de på att ta slut, men nu har privatpersoner sett till så lagret är påfyllt.

Foto: Ambulanssjukvården, Luleå

Luleå kommun2020-03-27 14:13

Vad vi befarade skull hända har hänt, skrev ambulanspersonalen i Luleå. Skyddsmaskerna har tagit slut och trots att det var flera veckor sedan nya beställdes, har de inte kommit.

"Ni som har munskydd att skänka får gärna komma förbi med dom till stationen i Luleå", skrev ambulansfolket.

Svaret kom praktiskt taget direkt.

– Det har "tuffat in" mycket. Det är otroligt vilket gensvar vi har fått, säger Anna-Karin Andersson på ambulansen i Luleå.

Ansiktsmaskerna för ambulansfolket var i princip slut redan på onsdagen. 

– När vi räknande hade vi åtta kvar. Då kände vi lite panik. Det blir alltfler patienter som visar de här symptomen och vi behöver verkligen de här skydden. Men nu känns det lugnare.

De skyddsmasker som ambulanssjuksköterskorna behöver ska möjlighet att stoppa viruspartiklar. Det innebär att de ska helst vara i klass FFP2 eller FFP3.

– Helst FFP3, men det går an med FFp2 också, säger hon.

Många av dem som tar kontakt med ambulansen och vill erbjuda masker, tar en bild av vad de har och skickar med. På så sätt kan de som finns i ambulanserna avgöra om skydden är tillräckliga för behovet.

Är det något annat som ni behöver och som folk kan bidra med?

– Ja, det är ju inte så jättegott om någonting, säger Anna-Karin Andersson.

–  Vad gäller visir så är det många som tillverkar sådana. Det är nog skyddsmasker som är mest aktuellt.

Är det rätt att ni som jobbar i verksamheten ska behöva efterlysa skyddsmaterial på sociala medier? 

– Nja, vi har väl märkt att det tar ganska bra skruv om det är vi själva som gör det. Men det är klart, man kanske kan tycka det att det är lite konstigt.

Anna-Karin Andersson tror nog att det finns brist på skyddsutrustning hos fler än ambulansen i Luleå.

– De som bor i andra kommuner kan säkert ta kontakt med sina ambulanser. Jag tror att de också tar emot skyddsutrustning med glädje.

– Men kom inte hit med grejor om ni känner er sjuka!

Det finns andra exempel på privatpersoner och företag som skänkt utrustning till vården i regionen. Ett av dessa är Rivningar i norr, som skänkt skyddsutrustning och masker till Piteå älvdals sjukhus. Nåiden bygg och XXL bygg har svarat på nödropet.

På ambulansens Facebooksida föreslår flera att kontakt ska tas med företag som Ferruform som efter att ha permitterat personalen borde ha utrustning tillgänglig.                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!