AI-uppvisning med självkörande drönare

I dag premiärflög robotikgruppen vid Ltu sin autonoma drönare som de planerar ska kunna blir en hjälpande hand vid katastrofer.

Luleå kommun 26 september 2019 17:35

Det var första gången som robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet visade upp  sin autonoma drönare i en gruvliknande miljö. Forskargruppen arbetar på AI Applied Excellence Centrer, som bedriver artificiell intelligens-forskning på universitetet, och har under en tid utvecklad en drönare som själv ska kunna navigera utan gps i situationer där människor inte kan ta sig fram. 

– Tänk dig en olycka i en gruva eller en explosion i en tunnelbana. Innan vi skickar in människor rent fysiskt där så vill vi kunna skicka in drönare för att se om det är helt säkert för människor att gå in där, säger Dariusz Kominiak som Senior Research Engineer inom robotikgruppen. 

Drönaren ska kunna ta sig fram utan externa navigeringssystem eller en människa som styr den via en kontroll. Den består även till stor del av sensorer som ska känna av placeringen i rummet och det som händer omkring den.

 – Vår idé är att inte behöva några externa navigeringssystem. Vi vill kunna komma till en plats, sätta i batteriet och låta drönaren göra sitt, säger Dariusz Kominiak. 

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor på Ltu, var på plats på premiärflygningen och hon menar att satsningen på artificiell intelligens betyder mycket för universitetet. 

–  Att ligga långt fram inom maskininlärning och artificiell intelligens och robotik är en förutsättning för att ligga långt fram inom andra områden som är viktiga för oss. 

Nästa steg för robotikgruppen är att testa drönaren i en gruvmiljö där produktionen är igång på riktigt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Så kan smart teknik från norr lösa elproblemet: "Då kan Sverige hålla tidsplanen"

Begränsningar i elnätet och långa tider för att bygga nya kraftledningar riskerar att stoppa och försena gröna industriprojekt i norra Sverige. Men en del av lösningen kan finnas i det befintliga nätet. Ett Luleåföretag har utvecklat en ny teknik som de uppger kan fördubbla kapaciteten.

Så kan smart teknik från norr lösa elproblemet: "Då kan Sverige hålla tidsplanen"

Därför vill de se pilotprojektet i norra Sverige: "Knutpunkter för elproduktion"

Bodens Business Agency driver projektet Framtidens elnät, där Exeri ingår. Förstudien är klar och föreslår att en pilotinstallation genomförs vid Norrbottenskusten.

Därför vill de se pilotprojektet i norra Sverige: "Knutpunkter för elproduktion"

Flyguppvisning hänförde entusiaster från hela Sverige

Flyguppvisning hänförde entusiaster från hela Sverige

Mardrömsbeskedet: Bröllopsklänningen och vigselring försvann i SAS-kaoset

Mardrömsbeskedet: Bröllopsklänningen och vigselring försvann i SAS-kaoset

Andreas Hoffsten: Andreas Hoffsten: Varför kör Ryssland i diket?

Andreas Hoffsten: Varför kör Ryssland i diket?
Visa fler