AF-krisen: Ytterligare sex kontor stängs

Ytterligare sex av Arbetsförmedlingens kontor i länet släcks ned nästa år. "Vi tappar den lokala närvaron helt", säger AF-chefen Daniel Nilsson.

AF:s kris i Norrbotten. Totalt nio kontor i kommunerna kommer att försvinna helt. "De arbetslösa som inte har ekonomi, saknar datavana, eller har läs- och skrivsvårigheter, får det väldigt svårt nu", säger Daniel Nilsson, AF-chef i Luleå.

AF:s kris i Norrbotten. Totalt nio kontor i kommunerna kommer att försvinna helt. "De arbetslösa som inte har ekonomi, saknar datavana, eller har läs- och skrivsvårigheter, får det väldigt svårt nu", säger Daniel Nilsson, AF-chef i Luleå.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå kommun2019-11-27 11:24

Hittills är det känt att tre av AF:s kontor stänger permanent – i Piteå, Boden och Övertorneå.   

Men även kontoret i Arvidsjaur har försvunnit och Älvsbyn stänger från den 1 december.  

Och snart släcks ytterligare fyra kontor – Arjeplog (1 februari 2020), Jokkmokk (1 februari 2020), Överkalix (1 februari 2020) och Pajala (1 april 2020).

I fortsättningen gäller endast tidsbokning för de arbetslösa i de kommunerna. 

– Bara fem kontor kvar: Luleå, Kalix, Haparanda, Gällivare och Kiruna. Personalen i Luleå får täcka hela Piteå älvdal. Vi tappar den lokala närvaron och kännedomen helt, vad gäller både arbetsgivare och arbetssökanden, säger Daniel Nilsson, chef för AF i Luleå.

Han är mycket oroad över läget.

– Ta Älvsbyn. Där kommer vi bara vara en dag, varannan vecka, med två som pendlar dit. Det går inte att göra ett bra jobb då.

De längst från arbetsmarknaden blir extra lidande, som en följd av AF:s uteblivna närvaro.

– De som inte har ekonomi, saknar datorvana, eller har läs- och skrivsvårigheter, får det svårt. Långtidsarbetslösheten ökar, vilket ökar kommunernas kostnader för försörjningsstöd.

Enligt Januariavtalet ska kommunerna kunna överta AF:s ansvar, som komplement till tilltänkta privata aktörer. 

Men Daniel Nilsson är skeptisk.

– Arbetsmarknadspolitiken har i alla år varit statlig och många kommuner vill att det ska förbli ett nationellt uppdrag. Ingen tycker att detta är bra.  

Han konstaterar att arbetsmarknadsförvaltningar redan har lagts ned i kommuner, samtidigt som tidsplanen för AF-reformeringen sträcker sig till slutet av 2021.

– Ett stort glapp, då ingen tar ansvar.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) besökte AF i Luleå nyligen för att sätta sig in i den kaosartade situationen.

– Hon var tydlig med att AF måste finnas i hela landet. Frågan är vad som menas med det?   

Martin Ådahl, C:s arbetsmarknadspolitiske talesperson, uppger nu för DN att regeringen och samarbetspartierna verkar för att åter öppna redan stängda kontor. 

– Man blir förvånad. Det kan inte ha varit en hemlighet för Ådahl hur AF-styrelsen har velat lägga ned kontoren. 

Ådahl är kritisk mot AF:s avgående generaldirektör Mikael Sjöberg. Hur ser du på hans ansvar?

– Inte min uppgift att recensera min chef, men han har informerat politiken om konsekvenserna av M+KD-budgeten redan för ett år sedan. Han gjorde sitt bästa utifrån förutsättningarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!