Advokaten: "En påfrestande process"

Tio års fängelse och en dryg miljon i skadestånd blev tingsrättens dom mot advokat Mattias Jaldebys klient. Nu ska advokaten prata med 32-åringen och bestämma om man ska gå vidare till hovrätten.

Advokat Mattias Jaldeby ska prata med sin klient om de ska överklaga domen till hovrätten.

Advokat Mattias Jaldeby ska prata med sin klient om de ska överklaga domen till hovrätten.

Foto: Joel Gustavsson

Luleå kommun2019-09-23 16:03

Tingsrätten dömde den 32-årige mannen för samtliga åtalspunkter gällande grov våldtäkt mot barn. Han ska dessutom betala 1 030 000 i skadestånd till offren.

Mannens försvarare, advokat Mattias Jaldeby säger att han inte hunnit prata med sin klient sedan domen föll klockan 14 på måndagen.

– Vi ska prata under den här veckan. Vi ska tillsammans genomlysa domen och sedan ta ett beslut i fall vi ska gå vidare till hovrätten, säger Mattias Jaldeby.

Under huvudförhandlingen i tingsrätten pläderade advokaten att några av åtalspunkterna skulle omrubriceras till sexuellt övergrepp mot barn istället för grov våldtäkt mot barn.

– För det fall att tingsrätten skulle se det här som jag gör hade det gjort stor skillnad i påföljdsdelen, säger Mattias Jaldeby.

Advokaten är noga med att påpeka att hans klient inte har utsatt barnen för någon form av våld.

I övrigt anser advokaten att själva rättegången och tiden före huvudförhandlingen har varit jobbig.

– Så är det och jag tror att målets karaktär har varit väldigt värdesättande för alla inblandade.

Advokatens klient friades för ett fall av våldtäkt mot en vuxen kvinna i mars 2014. 32-åringen har invänt att samlaget var frivilligt och skedde på bådas initiativ. Tingsrätten anser att utredningen inte är tillräcklig för att beviskravet "ställt utom rimligt tvivel" ska anses uppfyllt och ogillar därför åtalet.

Nu har parterna tre veckor på sig att överklaga till högre instans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!