Jägarnas rapporter tyder på en vikande älgstam
En älgstam i vikande och relativt ont om kalv. Det är det samlade intrycket av Norrbottens älgstam efter att huvuddelen av årets jakt är avklarad. Men bilden varierar samtidigt över länet.
Ofta märker de som har lite sämre älgmarker av en minskning tidigt. På bättre marker kan älgarna koncentreras och hålla numerären uppe lite längre. Därigenom kan bilden av älgstammen variera lokalt. Men själva älgstammen varierar mera i ett storskaligt perspektiv. - Från Råneå uppöver Kalix mot Tornedalen har minskningen nog planat ut en del, säger Björn Sundgren. Men väster om det området och särskilt i Fyrkantenområdet har stammen fortsatt att minska i år. Rapport om läget
Ännu är inte jägarnas älgobsrapporter från höstens jakt sammanställda. Därför är det svårt att säga något med säkerhet om älgstammen. Men andra rapporter har ändå gett en bild av läget. - I det södra kustområdet är stammen varierande, säger Björn Sundgren. - Men jag tycker att det är ett tecken på nedgång när vissa har oförändrad tillgång och andra har sämre med älg. Undantaget kan vara området mellan E 4 och kusten. Den uppfattningen styrks av Ulf Larsson, ordförande i Alviks jaktvårdsförening. - Älgstammen har minskat och det är inte riktigt bara en liten minskning, säger han. - Vi har också sett mindre kalv i år. Naturligtvis har det att göra med koavskjutningen. Vi har försökt hålla oss runt 35 procent hondjur av de vuxna under många år, men en del mindre lag runt omkring har skjutit kring 50 procent hondjur. Nedgång i Överkalix
I Alvik har man fått en sänkt tilldelning i år. Jägarna har ändå bara skjutit tolv av de 18 vuxna på licensen. Eftersom det varit ont om älg överväger man att inte skjuta några fler vuxna djur. Anders Johansson på Överkalix jaktvårdskrets konstaterar att licenserna satts i syfte att minska älgstammen där. Det har också lyckats. Kanske lite väl bra. - Det som ser mycket mörkt ut är att det är mycket ont om kalv, säger han. Vi ser många ensamma kor. Anders Johansson bedömer att älgstammen i Överkalix kommer att ha gått ner ganska ordentligt efter höstens jakt. - Men det var meningen, konstaterar han. Det blir nog neddragningar på tilldelningarna nästa år. Han påpekar också att läget i kommunen är varierande. I de norra och västra delarna har stammen minskat väl mycket. - Det finns de som tycker att det är lite katastrof, säger Anders Johansson. En del lag kommer inte att kunna skjuta mer än halva tilldelningen. Även i Arjeplog har älgtillgången varit dålig. Det säger Erland Marklund, som tidigare arbetat på jaktvårdskretsen. - Vi har haft dåligt med älg, så pass dåligt att vi blivit rädda om korna. Det har dessutom varit dåligt med kalv. Och sedan har vi haft lite otur med att få tag i några tjurar. Dags att hålla igen?
Han konstaterar att det verkar ha varit dåligt även uppe till fjälls i höst. Nedåt Slagnäs kan det däremot ha varit lite bättre. Men Erland Marklund tror att det är dags att börja hålla igen på avskjutningen nu. - Det går ju så fort när älgstammen kraschar, säger han. Det är lätt att man ligger på och jagar som vanligt. Man måste se ganska tidigt att det är dags att hålla igen. Det är däremot gott om björn kring Arjeplog. Erland berättar att han fått rapporter om två tillfällen i höst då älgjägare sett björn, hört oväsen och sedan kunnat hitta nyslagna älgkalvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!