Alltid nådda
Vi är nåbara överallt. Mängden information ökar ständigt. Vi har gått från att läsa epost då och då, till att oavbrutet kolla mejlen, samtidigt som vi skickar sms, mms och har videosamtal.
Vi lyssnar på podsändningar, prenumerar på nyhetsbrev och RSS-flöden, läser bloggar och får Instant Messenger-meddelanden och epost i mobilen.
För att kunna klara av denna massiva input, byggs datorprogrammen om så att de kan söka av, sortera och spara ännu fler informationskällor än tidigare.
Förlorad kontroll
Med dagens teknik kan vi göra makalösa ting. Problemet är att vi inte kan hantera informationsmängden.
Baksidan känner vi: ökad stress. Människor har tagit skada av detta länge. Det nya är att nu också jobben i sig börjar bli lidande. Allt fler upplever att de har tappat kontrollen över sin inbox. De har inte längre någon överblick eftersom det ligger flera hundra obesvarade mejl och väntar.
På andra sidan skärmen sitter därför allt oftare en kund, en kollega eller en släkting och undrar varför det aldrig kommer ett svar på den där frågan som de skickade för en dag sedan.
Alltså skickar de ett nytt mejl, bara för att fråga hur det går. Och så blir det ännu rörigare.
Bitar väger
För tre år sedan började den amerikanske IT-entreprenören Mark Hurst fundera över denna problematik. Han var övertygad om att människor skulle sitta allt mer framför sina datorer för varje år som gick, samtidigt som mängden information obönhörligen skulle öka.
Plötsligt kom han på något: bitar väger.
En bit är den minsta informationsbärande enheten som data kan bestå av. (Åtta bitar är en byte. Tusen bitar är en kilobyte, en miljon är en megabyte.)
Om det dimper ned 20 reklamutskick och tre dagstidningar i brevlådan förstår vi att information väger, att den har ett pris - det vill säga det krävs en viss ansträngning från vår sida om vi vill tillgodogöra oss den.
Men när vi har fått 200 epostmeddelanden gör vi inte samma reflektion.
Inte heller när vi väljer att prenumerera på ännu ett nyhetsbrev eller RSS-flöde. De program vi jobbar med är gjorda för att fyllas med information. Det känns naturligt att använda dem på det sättet.
Men all information tar energi från dig, oavsett om den trycks på döda träd eller om den skickas som ettor och nollor. Priset betalar du med tid, kraft och fokus.
Alltså: Bitar väger.
Vi behöver Bitkunskap
Tidningar måste vi bära ut till pappersinsamlingen. Bitar kan vi radera med ett mus-klick.
Ändå är det mycket svårare att göra sig av med tio mejl än tio tidningar.
Mark Hurst lanserade begreppet "Bit Literacy", det vill säga Bitkunskap, eller ordagrant översatt: läs- och skrivkunnighet för bitar. Tanken är enkel: på samma sätt som vårt samhälle behöver en befolkning som har en hög läs- och skrivkunnighet, behöver vi ökad kunskap om hur vi ska hantera bitarna i vårt liv.
- Jag tror faktiskt inte att jag någonsin har träffat en enda person som inte behöver hjälp, säger Mark Hurst.
Så vad göra?
Mark Hurst har knåpat ihop ett system för hur man ska hantera sin mejl (se artikel här intill) och lagt ut den som en pdf som man kan ladda ned gratis. Om man följer hans råd kommer inboxen att stå på noll varje dag.
Som den entreprenör han är, har han naturligtvis också skapat en betaltjänst på nätet som han knutit till sitt system. Han lobbar dock inte alltför hårt om sin egen tjänst. Om det sedan beror på hans personlighet eller om han rentav har ödmjukhet som affärsidé är svårt att få grepp om.
- Jag säger inte att alla måste använda min tjänst för att klara av problemet. Du kan skapa ett eget program eller använda några av de andra tjänsterna som finns. Men vi måste ta tag i detta - för det är ett problem.
Början av en krisperiod
Att Mark Hurst har rätt i det sista, visar kanske inte minst den mängd böcker och studier som de senaste åren lanserats som en följd av den ökade utbrändheten.
- Både i USA och i flertalet länder världen över lägger människor ned väldigt mycket tid och kraft på att hitta en balans mellan jobb och liv. "Bit Literacy" är en enkel strategi för att lösa en del av problemet, men de flesta människor har inte ens hört talas om begreppet ännu. Så visst, man kan säga att vi befinner oss i början av en krisperiod.
Mark Hurst menar att lösningen på problemet handlar om folkbildning. Han berättar om ett hotell i Chicago, där gästerna numera kan lämna sina handdatorer i receptionen när man checkar in.
Hotellpersonalen låser sedan utrustningen, så att gästerna inte kan frestas att slå på den.
- Vart är vi egentligen på väg om vår teknik visar sig vara så beroendeframkallande?
Viktigt för alla åldrar
En vanlig uppfattning är att nästa generation kommer att vara så van vid internetkommunikation att den kommer inte att ha några som helst problem med att leva ett ständigt uppkopplat liv.
Mark Hurst ser annorlunda på saken.
- Det finns åtminstone två saker man inte har tänkt på om man resonerar på det viset. För det första är nästa generation en minoritet bland den arbetsföra delen av befolkningen i åtminstone tio år till. Vi har alltså behov av att träna och lära en stor grupp människor - som inte alls är lika insatta - hur man använder tekniken.
- För det andra kommer mängden information som sköljer över oss bara att växa - vilket då kommer drabba nästa generation betydligt mer än vår. Bitkunskap är ett lika viktigt begrepp för alla - oavsett ålder. Men jag begriper ju också att det kommer ta ett tag innan medvetenheten om problemet ökar. Tyvärr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!