Upptäck en vällagrad värld av vin

En trappa ned, under restaurang Tallkotten i Luleå, finns en för många okänd värld av vin.
Här kan den som så önskar -prova exempelvis tre röda godingar under sakkunning ledning.
Följ med på en exklusiv -rundvandring tillsammans med Jan Jäderberg, restaurangchef och utbildad sommelier.

Luleå, Helgreportaget2005-11-19 06:30
Visste du att det finns en- vin-källare på Statt i Luleå? Det var när Curt Bergfors köpte hotellet på 1980-talet som han byggde och inredde den samma.<br>I dag finns många godsaker här nere som ligger och vilar i väntan på fest och i många fall blir innehållet bara godare för varje år.<br>Jan Jäderberg, restaurangchef på Elite Stadshotellet Luleå och utbildad sommelier, tar oss ner och med på en rundvandring i smak och miljö och till en plats där både mat och dryck kan avnjutas.<br>I vinkällaren, dekorerad med bland -annat levande ljus, förstås, finns en mängd viner från ett stort antal länder och -årgångar.<br>I en liknande miljö skulle en del kanske kunna ställa en riktigt allvarlig fråga till sambon. En sån där fråga som bara kräver ett mycket kort svar, om man säger så.<br>De allra finaste, och dyraste, buteljerna ligger runt 5.000-6.000 kronor per styck.<br>God årgång i Bordeaux<br>Vi ber vinkunnige Jan Jäderberg plocka fram ett par riktiga ?värstingar?. En rejält dammig Château Haut-Brion, 1982, greppar han först när vi står bland alla liggande buteljer.<br>&nbsp;? 1982 var en riktigt bra årgång just i Bordeaux och för den där flaskan är inköpspriset 5.000 kronor och då tror jag moms tillkommer, säger han och torkar bort det värsta av dammet.<br>Buteljen ser ut att ha legat länge och bara väntat på att få glädja någon. Men den får ge sig till tåls ännu en tid, denna gång ska den bara visas upp.<br>Rundvandringen på grusbädden går -vidare till en annan hylla där vin- och dryckesexperten Jäderberg drar ut en -liggande Château Cheval Blanc, också den lagom kamouflerad.<br>&nbsp;? Är det riktigt damm? frågar Kurirens fotograf.<br>Jomenvisst, det är äkta vara både i och utanpå rödvins-buteljen.<br>&nbsp;? Här håller jag alltså i en Château -Cheval Blanc och det här är årgång 1979. Den är märkt att vara högsta klass för det området. Man har ju klassat in vinerna en gång i tiden, redan 1855. 1855 års klassi-ficering av Médocs viner reviderades 1973 och innefattar 60 slott och ett enda i -Graves, nämligen Château Haut-Brion. Det händer vissa år att man inte släpper några Grand Cru-viner därför att man anser att det här året var de inte bra. Men oftast släpper man en mindre skala i alla fall. Cru i Grand Cru betyder växtplats och växtplatsen är också något som i högsta grad påverkar -vinets karaktär.<br>Produktionen regleras av lagar<br>Du säger att vin är färskvara ? när måste dessa två viner, från -79 och -82, drickas upp, så att de inte förstörs?<br>&nbsp;? Ha, ha, ha ... Dessa båda står på sin topp nu. Man ska nog inte spara de så där jättemånga år till, svarar Jäderberg.<br>En Château Cheval Blanc (1979) ligger någonstans runt cirka 4.000 kronor i -inköpspris, om man överhuvudtaget får tag i vinet, berättar han.<br>Av de högst klassificerade vinerna får vinproducenterna inte producera hur mycket vin som helst.<br>&nbsp;? Det är reglerat i vinlagen att av de här Grand Cru-vineran får du inte göra hur mycket vin som helst. Bara en viss del av din skörd får du göra högsta kvalitet av, resterande får du exempelvis göra ett så kallat andravin av, eller enklare viner av lägre klass, berättar vinexperten samtidigt som han håller på och plockar bland godsakerna.<br>Det är inte så mycket man kan göra för att stoppa processen ? annat än att dricka upp vinet då. Det finns dock några vin-buteljer som inte längre går att servera, där processen gått f ö r långt.<br>&nbsp;? Den här är bara att glömma. Du ser att här har nivån sjunkit om man jämför med den andra flaskan som fortfarande är okej.<br>Jäderberg hållet upp två vinflaskor där innehållet sjunkit med knappt en centi-meter jämfört med den andra, vilket gör att det är tack och hej till det vinet.<br>Från 400 kronor och uppåt<br>Det kan låta konstigt, men att dricka -riktigt fina viner från denna vinkällare är i regel billigare än att köpa samma butelj på Systembolaget. Anledningen är att man utgår ifrån inköpspriset och det kan ha gått några år sedan vinet köptes in.<br>&nbsp;? Skulle vi ta ut det egentliga priset och prissätta vinet efter dagens inköpspris, då skulle vi inte få sälja några viner. Det är -jättemånga gäster som säger, ?men hur kan ni sälja det här vinet för bara 2.000 kronor ...? För de som är riktigt vinintresserade vet att man får betala 2.000 kronor för en flaska Château Margaux, exempelvis. Du får -otroligt mycket vin för pengarna här, om man jämför med vad du får på Systembolaget. Och så får du ju den här miljön på köpet, säger Jan Jäderberg. <br>I vinkällaren finns det viner som -kostar från 400 kronor upp till 5.000-6.000 -kronor. Vinerna kommer från Frankrike, Italien, Portugal, USA, Spanien, Tyskland, Australien, Ungern, Sydafrika ...<br>Den stora majoriteten är röda viner. Det finns ett fåtal vita viner och ?bubbelvin? som champagne. <br>De vita vinerna är i -regel söta dessert-viner med lite högre alkoholhalt, till -exempel årgångsbetecknade portviner och söta goda Sauterneviner som görs på så kallat botrytiserade druvor. Ädelrötade druvor är ett annat ord.<br>Eller som Jäderberg, på ett mer folkligt sätt, också uttrycker det:<br>&nbsp;? Mögelangripna druvor. Möglet suger ut vätskan ur druvan för att överleva och så bildas mögel på utsidan av druvan. <br>&nbsp;? I och med att vätskan försvinner blir det en hög koncentration av socker och smakämnen. När man då pressar dessa druvor blir det mycket mer koncentration av av socker och smakämnen.<br>Känsliga för frost<br>Klimatet där druvorna växer påverkar -också hur vinet blir. På en del gynsamma platser mognar druvorna under natten för att berg- och stenblock fortfarande är -varma och värmer druvorna när temperaturen sjunker. <br>På en del vinodlingar eldar man i -kaminer och har stora fläktar som sprider värmen så att druvorna inte blir frostangripna under småtimmarna och kan -fortsätta -utveckla sig på dagarna.<br>&nbsp;? Varför champagne blir så torr -beror bland annat på att det vindistriktet -ligger så nordligt och det tar så lång tid för -druvorna att mogna, berättar Jan -Jäderberg.<br>Frankrike och Italien är de två största vinproducenterna.<br>&nbsp;? Det beror på vilken bok du läser, men ett av de länderna är det säkert, säger -sommelier Jäderberg.<br>Plats för vinprovning<br>Här nere i det allra heligaste har man -möjlighet att komma och prova vin och få en rejäl introduktion i ämnet av en -kunnig sommelier som leder provningen. Då får varje person tre drygt halvfulla glas vin att sörpla i munnen och låta alla smaklökar ta del av godsakerna, smaka på -nyanserna hos vinerna som kommer från olika -distrikt med olika karaktärer och så vidare.<br>Och det är inte vilket vin som helst. De tre vinerna kan exempelvis vara:<br> Barbera d?Asti Costamiòle, läge, Asti, Piemonte ? druva Barbera<br> Pian Delle Vinge Brunello di -Montalcino, läge, Brunello di Montalcino, Toscana ? druva Sangiovese grosso<br> Amarone Classico Riserva, läge, -Veneto ? druvor Corvina, Rondinella och Molinara<br>Efter provningen kan man fortsätta med en äkta italiensk måltid. I augusti blev nämligen -Tallkotten i -Luleå klassat som en riktig italiensk -restaurang, något som -ytterst det -italienska -jordbruksverket -sanktionerat (totalt finns 14 stycken i -landet, varav 12 i Stockholm).<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om