Det är Konkurrensverket som begär hos förvaltningsrätten i Luleå att LTU ska dömas att betala 100.000 kronor i så kallad upphandlingsskadeavgift.
Konkurrensverket anser att LTU har brutit mot lagen om offentlig upphandling genom att göra otillåtna direktupphandlingar då man köpte medietjänster från reklambyrån Carat, utan att uppdragen först annonserades ut. Det gällde platsannonser då LTU skulle rekrytera personal under 2011.
Tjänster för miljoner
LTU har köpt tjänster från Carat under en längre tid, en sammanställning av fakturor visar att Carat fakturerat för 14,6 miljoner kronor.
Konkurrensverket har beräknat upphandlingsskadeavgiften på inköp värda 1.172.783 kronor och satt avgiften till 100.000 kronor.
- Avgiften får max vara tio procent av kontraktsvärdet och vi yrkar på 8,5 procent, säger Magnus Ehn, processråd på Konkurrensverket.
Att Konkurrensverket inte kräver en högre upphandlingsskadeavgift beror på preskriptionsregler och processtekniska skäl. I fyra av fem fall som hittills avgjorts av domstol har Konkurrensverket fått igenom sina krav berättar Magnus Ehn.
- Vi betalar och lär oss av våra misstag, säger universitetsdirektör Staffan Sarbäck på LTU.
Personalen har missat
Han förklarar det inträffade med att personalen vid en av universitetets enheter har missat ändringarna som skett i regelverket för upphandlingar. Det är inte första gången som personal vid LTU gör fel vid upphandlingar, i december berättade Kuriren att förvaltningsrätten hade ogiltigförklarat avtalet som LTU tecknat med ett tryckeri angående kurskatalogen.
Tre personer, varav en anställd vid LTU utreds av polisen. Misstanken gäller brukande av osann urkund och osant intygande i samband med förvaltningsrättens prövning av tryckeriavtalet.
Vad gör ni för att det här inte ska upprepas?
- Vi har gjort massor. Vi har kartlagt hela upphandlingsprocessen, vi har anställt ytterligare en upphandlare och förstärkt med en jurist, säger Staffan Sarbäck.