Uppsägningar hotar lärarkåren

Upp till 20 lärare i Luleå gymnasieby kan bli uppsagda i nästa vecka.Samtidigt ska de lärare som blir kvar i tjänst undervisa fler timmar än tidigare.

FÄRRE MUSIKLÄRARE. Några musiklärare har fått fler undervisningstimmar, som Björn Sjöö, medan hans kollega Stefan Nilsson har fått färre. Stefan Nilsson har fått timmar motsvarande 13 procents                 tjänst.

FÄRRE MUSIKLÄRARE. Några musiklärare har fått fler undervisningstimmar, som Björn Sjöö, medan hans kollega Stefan Nilsson har fått färre. Stefan Nilsson har fått timmar motsvarande 13 procents tjänst.

Foto: Johan Söderlund

Luleå. 2012-08-16 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det har varit en sommar i oro och ovisshet för många lärare som arbetar på Lärkan i Luleå gymnasieby. Gymnasieskolans ledning har talat om varsel och övertalighet sedan i våras men inga besked har getts före sommarlovet. I juni inleddes förhandlingar med de fackliga organisationerna men sedan skulle barn- och utbildningsförvaltningens personal ha semester.

Inga timmar
- Vi tycker att det är förfärligt att medlemmarna ska sväva i ovisshet, säger Ulla Stenbom Lundberg som är vice ordförande för Lärarnas riksförbund i Luleå.

För några dagar sedan fick lärarna preliminära scheman inför höstterminen som startar nu på måndag. En del lärare har inte längre något tjänsteunderlag, inga undervisningstimmar utlagda på sina scheman. De riskerar att bli uppsagda vid de mbl-förhandlingar som hålls i nästa vecka mellan Luleå kommun och lärarfacken. Arbetsgivaren anser att det finns en övertalighet bland lärarna. Gymnasieskolchefen Bengt Augustsson har tidigare uppskattat övertaligheten till cirka 20 tjänster.

- Det har inte lagts något varsel än. Det är inte alls säkert att det hamnar på den siffran, säger Ulla Stenbom Lundberg avvärjande.

Färre ska undervisa
Gymnasiereformen Gy11 medför att populära lokala program som medieprogrammet måste läggas ned. Medieämnena finns kvar, som en inriktning på det estetiska programmet men undervisningstimmarna blir färre. Det får konsekvenser för lärarkåren.

I personalrummet på Lärkan kokar det av frustration, oro och ilska bland lärarna som äter lunch. En del har fått scheman med inga eller mycket få undervisningstimmar utlagda. Andra kollegor som undervisar i samma ämnen har fått betydligt fler undervisningstimmar utlagda på sina scheman, det gäller för både kärn- och för karaktärsämnen. Elevgrupperna blir större.

- Det drabbar oss lärare, men till syvende och sist drabbar det även eleverna, därför att vår kvalitet som lärare sjunker, säger en kvinnlig lärare som vill förbli anonym.

Populär utbildning
Ökningen av undervisningstiden uppgår till cirka 15 procent enligt lärarnas beräkningar.

- Vi accepterar inte den här höjningen av undervisningstiden, säger musikläraren Björn Sjöö.

Han påpekar att det estetiska programmet är populärare än någonsin.

- I år tar vi emot 108 elever i ettan på det estetiska programmet. Så många elever har vi aldrig tagit in, säger Björn Sjöö.

Förra höstterminen tog estetiska programmet emot 82 nybörjare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!