Det är en återkommande synpunkt från flera av länets kommuner. Kommunerna har inte direkt fått svara på remissen från Energimyndigheten, utan det är länsstyrelsen som bett om deras synpunkter.
Piteå kommun tycker att de utpekade arealerna är orimligt stora i förhållande till kommunens storlek. Det är olämpligt att ha med Vargön och Mellerstön, eftersom större delen är naturreservat. Restriktivitet bör gälla för nya vindkraftverk på land öster om E 4, menar Piteå kommun.
Oacceptabelt kort tid
Luleå kommun anser att det är oacceptabelt med så kort handläggningstid att det omöjliggör en politisk behandling av ärendet. Två av de tre områden i Luleå som föreslås för vindbruk innebär konflikter med andra riksintressen; försvaret (Junkön) och naturvården (Marakallen). För Storbrändön finns inga sådana förbehåll.
Konflikt med naturen
Kiruna kommun anser att det föreslagna området på fjället Kaisepakte inte är lämpligt som riksintresse för vindbruk. Ett annat utpekat område, norr om vägen till Pulsujärvi, riskerar att begränsa rymdverksamheten, befarar Kiruna kommun.
Pajala kommun påtalar konflikten med befintliga och planerade naturreservat, då ett utpekat vindkraftsområde sammanfaller med Tunturit, som är både naturreservat och Natura 2000-område.
Älvsbyns kommun har inga invändningar mot de områden som pekas ut, men påpekar att två-tre områden kommer i konflikt med försvarets och naturvårdens riksintressen. Det gäller Vitberget, Dubblabergen och Bergträskberget.
Arjeplogs kommun anser att inget av områdena som Energimyndigheten har föreslagit är lämpliga för vindkraftsproduktion.
Ett enda område
Arvidsjaurs kommun anser att det bara finns ett enda område som är lämpligt för vindbruk. Flygplatsen och försvarets skjutfält behöver stora hinderfria ytor, motiverar kommunen.
Kalix kommun anser att Kvarnberget och Bergön, som tidigare pekats ut som riksintresseområden även fortsättningsvis ska få behålla denna status även om kriterierna har ändrats.