Tillbaka där allt började

I början av förra seklet reste David Törnqvist runt i Norrbotten. Efter åtskilliga decennier är hans berättelser och fotografier nu tillbaka i länet.

SJÄLVKLAR DONATION. Lars Törnqvist har donerat minst 50 kilo dokument och fotografier som hans farfars bror, David Törnqvist, skrev under sin tid i Norrbotten.

SJÄLVKLAR DONATION. Lars Törnqvist har donerat minst 50 kilo dokument och fotografier som hans farfars bror, David Törnqvist, skrev under sin tid i Norrbotten.

Foto: Anna Isaksson

Luleå. 2013-01-14 06:00

David Törnqvist var under åren 1915-1922 en av de drivande krafterna inom Norrbottens museiförening, som i dag är Norrbottens museum. Vid sin död 1928, vid 62 års ålder, efterlämnade han en mängd manuskript och fotografier från sitt liv i Norrbotten.

Det är tack vare en donation från släktingen Lars Törnqvist som materialet nu har blivit tillgängligt för forskarna. I höstas donerade han cirka 50 kilo dokument och glasplåtar (fotografier) till Norrbottens museum.

- Någon måste ta hand om det och det måste göras på ett professionellt sätt. Jag har sett att det är ett värdefullt material historiskt sett och därför bör det kunna utnyttjas av forskarna, säger Lars Törnqvist.

En bråkdel
En bråkdel av allt det material som David Törnqvist lämnade efter sig finns nu att beskåda i en liten utställning på Norrbottens museum.

- Eftersom allt handlar om Norrbotten är det självklart att det ska finnas här, säger Lars Törnqvist som bor i Stockholm.

David Törnqvist var hans farfars bror. David Törnqvist fick inga egna barn, men han levde ihop med Anna Gustafsson som han träffade då han arbetade på mejeriskolan i Björkfors där hon var föreståndare. Paret kom att bli starkt engagerade i arbetet med att skapa Norrbottensdräkten 1912.

- Hon blev kvinnan i hans liv, de gifte sig aldrig men de var tillsammans under många år, berättar Lars Törnqvist.

Diktaren
David Törnqvist hade flera strängar på sin lyra, han skrev dikter och fick två diktsamlingar publicerade, en novellsamling och en roman. Han var mycket intresserad av geologi och reste runt i länet, på jakt efter mineralfyndigheter. Han höll föredag och föreläsningar runt om i länet, bland annat om samerna.

- Materialet är inte bara av personhistoriskt intresse, det finns mycket etnologiskt intressant i hans underlag till föreläsningarna han höll, berättar Lars Törnqvist.

David Törnqvists sista år
i livet blev märkta av sjukdom. Han insjuknade i en neurologisk sjukdom som gjorde honom oförmögen att arbeta. Han flyttade hem till en bror i Kalix där han senare avled 1928.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!