Stressen och arbetsbördan avskräcker

Tyngre arbetsbörda och högre stress är vad som driver många lärare till att byta jobb. Det menar Ewa-May Hedenström, ordförande för Lärarförbundet i Luleå, som också tycker att avhopparna från yrket har blivit fler.

kortvarigt. Många yngre lärare stannar bara ett tag, tills ett yrke med högre lön dyker upp.Foto: SCANPIX

kortvarigt. Många yngre lärare stannar bara ett tag, tills ett yrke med högre lön dyker upp.Foto: SCANPIX

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Luleå. 2012-08-02 06:00

- Det här var inte alls vanligt förr - jag har kollegor som har jobbat som lärare i 40 år, men många av de yngre stannar bara ett tag, tills någonting bättre dyker upp med högre lön, säger hon.

Hon menar att just lönen är en viktig orsak till att så få väljer att bli, eller förbli, lärare - om yngre generationer ska ha ett stressigt jobb förväntar de sig att få betalt därefter. Men det är inte hela sanningen.

- Man måste också titta på lärarnas arbetsuppgifter - vad är egentligen möjligt för dem att klara av? Det fungerar inte att bara effektivisera, för med färre som jobbar inom verksamheten blir ju arbetsbördan större, säger Ewa-May Hedenström.

Bristen kommer
Enligt statistik från Lärarförbundet minskade antalet lediga lärartjänster i länet med en procent mellan 2011 och 2012, medan det ökade i landet som helhet. Ewa-May Hedenström menar dock att lärarbristen ändå kommer till Norrbotten.

- Det är de mindre kommunerna som drabbas värst. Det är väldigt hög medelålder på många skolor, så vi kommer att ha ett stort rekryteringsbehov. Dessutom kan det vara svårt att hitta behöriga lärare - det var ju inte jättefina ansökningssiffror till lärarutbildningen i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om