Större chans få rätt i Luleå

Chansen att få rätt mot Försäkringskassan är större hos förvaltningsrätten i Luleå än i Stockholm.Försäkringskassan vill inte kommentera skillnaderna.

Luleå. 2012-04-27 06:00

Skillnaderna är stora mellan förvaltningsrätterna när det gäller ändringar av försäkringskassans beslut om sjukpenning och förtidspension. Det visar en granskning av 2011 års domar som Dagens Nyheter har gjort.

Förvaltningsrätten i Luleå ändrade försäkringskassans beslut i 41,4 procent av målen som rörde sjukpenning och i 37,4 procent av målen som rörde förtidspension (sjuk- och aktivitetsersättning). Förvaltningsrätten i Stockholm ändrade i 12,3 respektive 10,4 procent av målen.

Accepterar domslut
- Det är jättesvårt att säga vad det beror på. Varje fall ska bedömas individuellt, säger lagman Victoria Bäckström på förvaltningsrätten i Luleå.

Hon tillägger att Försäkringskassan i de flesta fall brukar acceptera förvaltningsrättens domslut.

- Det är inte så att kammarrätten ändrar våra domar i någon större omfattning än domarna från andra domstolar, så jag utgår ifrån att kammarrätten tycker att de är korrekta, fortsätter Victoria Bäckström.

Läkarintygen spelar roll
En faktor som kan spela in för den enskilde individen är kvaliteten på läkarintyget. Utförliga och tydliga läkarintyg ger domstolen ett bättre beslutsunderlag.

- Det kan bero på hur läkarna skriver intygen, om de har tid att skriva bra intyg.

- Vi har kompetent personal och en rimlig arbetsbörda, så att vi har tid att lägga på våra mål, säger Victoria Bäckström.

2011 beslutade förvaltningsrätten i Luleå i totalt 372 mål som rörde sjukpenning samt sjuk- och aktivitetsersättning. Förvaltningsrätten i Stockholm avgjorde 2.746 sådana mål och förvaltningsrätten i Göteborg 2.068 sådana mål.

- Tio bifall hos oss får betydligt större utslag procentuellt sett än tio bifall hos förvaltningsrätten i Stockholm, säger Victoria Bäckström.

"Inget vi bör kommentera"
Försäkringskassan vägrar att kommentera uppgifterna.

- Jag har varit i kontakt med vår chefsjurist Eva Nordqvist och hon har sagt att det är inget vi bör kommentera, säger Inger Landberg, pressansvarig för försäkringskassan region nord.

Skillnaderna skulle kunna tolkas som att försäkringskassans personal i Norrbotten gör procentuellt sett fler felaktiga bedömningar än kollegorna i Stockholm. Den tolkningen gör inte försäkringskassan.

- Nej, det tycker inte vi. Vi jobbar på likartat sätt i hela landet. Det är egentligen oförklarligt, säger Inger Landberg.

Hon anser att svaren på frågorna bör sökas hos domstolsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!