Stöd för fortsatt EU-stöd till norr
De glesbefolkade delarna av Sverige och Finland ska få del av EU:s strukturfonder även efter 2013. Beskedet gavs av EU-kommissionären Johannes Hahn.
Beskedet från EU-kommissionären är goda nyheter för Norrbotten och Västerbotten.- Det är bra för oss, det är vad vi kämpat för, säger Inge Andersson, direktör vid North Sweden som är länens gemensamma lobbykontor i Bryssel.Han konstaterar samtidigt att den svenska regeringen driver en budgetrestriktiv linje och argumenterar för att den framtida regionalpolitiken ska minska och koncentreras till de fattigaste regionerna i EU. Senast kom den uppfattningen till uttryck i en debattartikel av EU-minister Birgitta Ohlsson för tre veckor sedan. - Det är Sverige, Storbritannien och möjligen Holland och Danmark som driver den linjen. Det finns ingen majoritet för det. Men det är klart, det ska förhandlas, det kan bli jämkningar, säger Inge Andersson.Koncentration
Kommissionen anser att EU-stöden ska koncentreras på färre insatsområden som överensstämmer med målen för Europa 2020.- Det kommer vi inte att ha några problem med, säger Inge Andersson.De fattigaste regionerna ska även fortsättningsvis få mest EU-stöd, enligt kommissionens förslag.Tuffa budgetförhandlingar
Medlemsländerna och regionerna har nu möjligheter att komma med synpunkter på den framtida regionalpolitiken. Nästa år kommer kommissionen att presentera sitt förslag till ny långtidsbudget för EU 2014-2020. Sedan vidtar budgetförhandlingarna mellan medlemsländerna, som väntas bli tuffa. Resultatet av budgetförhandlingarna avgör hur mycket pengar som kommer att gå till regionalpolitiken.
EU:s regionalpolitik tar drygt en tredjedel (cirka 347 miljarder euro) av den gemensamma budgeten 2007-2013.82 procent av pengarna går till konvergensmålet; stöd till de fattigaste regionerna inom EU.16 procent går till målet regional konkurrenskraft och sysselsättning (mål 2), som ger Sverige totalt 14,6 miljarder kronor under perioden. Norrbotten och Västerbotten får 2,2 miljarder från regionalfonden.3 procent går till gränsöverskridande samarbeten i Europa.Sammanhållningsfonden: Stöd ur denna fond beviljas endast till länder där BNP per invånare är lägre än 90 procent av genomsnittet i EU. Bulgarien, Cypern, Estland, Grekland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern får stöd från fonden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!