Sot från vedeldning en klimatbov

Kortsiktigt kan vi bromsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av sot och metan från vedeldning, transporter och jordbruket.

MÖJLIGT NÅ RESULTAT. Det går att nå resultat och bromsa den galopperande uppvärmningen av Arktis genom att minska på utsläppen av sot, metan och marknära ozon säger Svante Bodin.

MÖJLIGT NÅ RESULTAT. Det går att nå resultat och bromsa den galopperande uppvärmningen av Arktis genom att minska på utsläppen av sot, metan och marknära ozon säger Svante Bodin.

Foto: Anna Isaksson

Luleå. 2011-11-08 06:00

Det är inte bara ökade utsläpp av växthusgaser som koldioxid och lustgas som påverkar jordens klimat. De senaste åren har kunskaperna ökat om att kortlivade ämnen som sot, metan och marknära ozon också bidrar till att värma upp jorden.

Men till skillnad från klimatförhandlingarna som inte har stora chanser att nå några resultat, så länge inte USA och Kina är villiga att minska sina utsläpp, så är det möjligt att minska utsläppen av kortlivade klimatpåverkande ämnen som sot, metan och marknära ozon genom den konvention och de avtal om gränsöverskridande luftföroreningar som redan finns. Det säger Svante Bodin som arbetar som senior rådgivare på miljödepartementet.

- Inom tio-tjugo år skulle man kunna bromsa upp uppvärmningen, särskilt i Arktis, säger Svante Bodin.

Men det är ändå nödvändigt att minska på utsläppen av koldioxid, poängterar han.

Forskarna har kartlagt utsläppskällorna för sot, metan och marknära ozon och föreslagit 16 åtgärder som minskar utsläppen på ett effektivt sätt.

- Det här är inget high-tech, det är välkända åtgärder som man kan börja med när som helst, säger Svante Bodin.

Det handlar exempelvis om att installera partikelfilter i dieselfordon och dieseldrivna maskiner. Vedeldning ger upphov till sotpartiklar. Ökad användning av biobränslen är inte självklart av godo, såvida man inte ser till att förbränningen inte ger upphov till sotpartiklar.

I Sverige kan kommunerna förslagsvis ställa krav på ackumulatortankar vid vedeldning och man skulle kunna ställa hårdare krav på förbränningspannor, så att de inte släpper ut sot, föreslår Svante Bodin. På köpet skulle man dessutom få en bättre miljö, eftersom sot, metan och marknära ozon påverkar människors och djurs hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!