Somrarna i Rosvik blev en del av hans identitet

Sommarloven hos mormor och morfar i Rosvik blev hans räddning.
Då kom Leo Razzak bort från det tuffa livet i Stockholm och kunde hämta nya krafter.
I dag är han 26 år och en av landets mest eftertraktade föreläsare och nyligen utsedd till Sveriges framtida ledare.

INLEVELSE. Leo Razzak föreläser med inlevelse och engagemang då han berättar om sitt eget liv och hur man kan bli mer engagerad och delaktig i sin framtid.

INLEVELSE. Leo Razzak föreläser med inlevelse och engagemang då han berättar om sitt eget liv och hur man kan bli mer engagerad och delaktig i sin framtid.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå. 2013-03-20 06:00

På tisdagen var Leo Razzak i Luleå då Våga-projektet bjudit in honom som föreläsare för cirka 200 arbetslösa 16-30-åringar. Han gav dem en engagerad, roande och tankeväckande föreläsning där han berättade om sin livsresa.

Hans pappa kommer från Bangladesh och hans mamma från Rosvik. Föräldrarna träffades i Umeå och flyttade sedan till Stockholm där familjen flyttade runt i olika förorter. Hans mamma hade missbruksproblem och det bidrog till att föräldrarna skildes år 2000. Då bodde han i förorten Norsborg och uppväxten i förorten var en tuff tid.

Sharafs änglar
Det är först på senare år som han haft kraft och mod att berätta om sin uppväxt och mammans missbruk. Att hon var hemlös och hur det var att möta henne på stan. I dag jobbar hon som konstnär och de har en bra kontakt med varandra.

Tack vare att han något år senare kom i kontakt med Anders Carlberg och Fryshuset tog hans liv en annan vändning. Fryshuset engagerade Leo och sju av hans kompisar i projektet Sharafs änglar.

De fick åka ut i skolor och prata med gymnasieelever om bland annat demokrati och unga mäns attityder.

Leo Razzak har verkligen talets gåva och fick snabbt en projektanställning för att sprida Sharafs hjältar i fler kommuner i Stockholm. Efter en sväng som reporter på Sveriges radio startade han eget och titulerar sig i dag social entreprenör. Dessutom pluggar han sedan ett år tillbaka till tv-producent vid Stockholms dramatiska högskola.

"En storyteller"
- För egentligen är jag en storyteller och vill jobba med berättelser, förklarar han sina studier och tillägger att han även skulle tänka sig en framtid inom politiken.

På frågan vad Luleå kan lära av Fryshuset svarar han.

- Det gäller att hitta plattformar där unga kan få utlopp och stöd för sina tankar och idéer. I Luleå finns redan massor med bra verksamheter, säger han.

Tryggheten
Så var det då det där med mormor Elly och morfar Runo och somrarna i Rosvik. Så fort det blev sommarlov åkte han upp till tryggheten där och stannade hela sommaren.

- De blev min räddning och har en aktiv del av min identitet, säger han med tacksamhet i rösten.

Den här gången blev det inget besök hos mormor och morfar, som nu bor i Piteå. Men han bär alltid med sig några tänkvärda ord från sin morfar. Ord som han också försöker förmedla ut till såväl ungdomar som företagsledare då han är ute och föreläser.

- Han sa att man alltid ska göra rätt för sig och att man ska göra så gott man kan, avslutar Leo Razzak.

¤ Leo Razzak driver även ett barnhemsprojekt, Banglabarn, i Bangladesh tillsammans med sin pappa. I byn Bhodrokol har de byggt upp ett barnhem och de ger även mikrolån för att hjälpa till att finansiera olika affärs- och jordbruksprojekt. 30 procent av vinsten från hans företag går till Banglabarn.

¤ Fryshuset jobbar för att unga genom sina passioner ska kunna förändra världen. De skapar gemenskaper där unga syns, hörs och räknas. På den grunden bedriver de ett 40-tal olika verksamheter inom områdena; passionerade intressen, sociala perspektiv, utbildning och arbetsmarknad samt skola.

¤ Våga-projektet startade i höstas och är ett projekt där unga arbetslösa i näringslivet möts för att tillsammans skapa nya arbetstillfällen. Målet är att minska ungdomsarbetslösheten i Luleå. Bland annat arrangerar de föreläsningar och så kallade pop-up caféer. Projektet är ett EU-projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om