Skuldkris banar väg för reformer

Den europeiska skuldkrisen kan göra det lättare att reformera EU:s jordbrukspolitik. Attityden har förändrats menar landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

PALT OCH HJORTRON. Matduon Jens Dolk och Tommy Myllymäki bjuder på både norrbottnisk och annan mat i restaurangtältet på Hägnan. Palt och hjortron i någon form ska det bli.Foto: PETRA ISAKSSON

PALT OCH HJORTRON. Matduon Jens Dolk och Tommy Myllymäki bjuder på både norrbottnisk och annan mat i restaurangtältet på Hägnan. Palt och hjortron i någon form ska det bli.Foto: PETRA ISAKSSON

Foto: Petra Isaksson

Luleå. 2011-08-18 06:00

Eskil Erlandsson hävdar att utsikterna att få till stånd mer genomgripande reformer av EU:s jordbrukspolitik har ökat till följd av skuldkrisen som många EU-länder brottas med.

- Skillnaden mot för ett år sedan är hur stor som helst. Det är tomt i alla pengabössor utom den svenska, säger Eskil Erlandsson till Kuriren.

Han beskriver att han var tämligen ensam om att tala om att hålla igen på jordbruksutgifterna. De europeiska kollegorna ville bara ha mer och mer. Nu har attityden ändrats, av tvingande nödvändighet. Pengarna är slut.

Inte rättvist
I slutet på juni presenterade EU-kommissionen sitt förslag till långtidsbudget för 2014-2020. Jordbrukspolitikens andel av den totala EU-budgeten föreslås minska något, från 39,4 procent till 36,2 procent.

- Jag är förespråkare för att jämna ut de stödnivåer vi har i det system som finns inom EU av skälet att det ligger historisk produktion i botten på det här. Det tycker jag inte är rättvist.

Hur stor är chansen att få gehör för det?

- Chanserna är ganska stora, nu är orättvisan särskilt påtaglig mellan typ Polen, Litauen och Tyskland. Det är stora orättvisor mellan Österrike och Ungern, det är många som upplever de här orättvisorna. I förslaget som ligger på bordet föreslår kommissionen att man successivt utjämnar de här skillnaderna som finns. Jag tycker att man ska gå snabbare fram.

I sitt tal till åhörarna på seminariet gav han ett halvt löfte att det kan komma ytterligare åtgärder i budgetpropositionen som syftar till att öka lönsamheten och konkurrenskraften i jordbruket.

Vallöfte
I alliansens valmanifest var sänkt moms från 25 till 12 procent för restauranger och catering ett av de viktigaste löftena för Centerpartiet. Något besked hur det blir med restaurangmomsen ger han inte.

- Den 20 september ska jag tala om det i samband med budgetpropositionen, säger Eskil Erlandsson.

Vad har du för inställning?

- Det är jätteviktigt att skapa det ekonomiska utrymme som behövs för att kunna halvera restaurangmomsen, svarar Eskil Erlandsson.

Är det rimligt med sänkt restaurangmoms när pensionärerna inte får sänkt skatt?

- Nu ska vi diskutera detta i regeringen. Svar kommer den 20 september.

Inget besked i dag
Eskil Erlandsson har i dag inget besked att ge till LRF-avdelningarna i Kalix och Haparanda som kräver ändrad stödområdesindelning. Mjölkbönderna upprörs över att de får sämre betalt än deras kollegor i Övertorneå och Överkalix. Det handlar om 61 öre mer per liter mjölk.

- Nej, jag har inget besked i dag. Vi får titta på det i vederbörlig ordning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!