Skogsstyrelsen kräver ändrad jaktkultur

Älgarna äter hål i skogsägarnas plånböcker. Skogsstyrelsen uppmanar jägarna att ta ett större ansvar för skogsbrukets framtid.-  Jaktlagen måste öka kalvavskjutningen, säger Heine Krekula, skogsskötselspecialist.

Luleå. 2011-08-17 06:00

Skogsstyrelsen presenterade på tisdagen årets inventering av älgbetesskador i ungskogar (Äbin). Inventeringen visar att älgbetesskadorna fortsätter att öka kraftigt i länet.

-  Vi ligger på en skadenivå som är mycket högre än vad som är förenligt med ett bra skogsbruk, säger Heine Krekula, skogsskötselspecialist vid Skogsstyrelsen.

Skadorna ökar
Årets inventering omfattar Arjeplog, Boden, Gällivare, Överkalix, Haparanda, Jokkmokk, Kiruna, Älvsbyn och Övertorneå. Räknar man in andra typer av skador samt gamla skador står det klart att nästan hälften av huvudstammarna är skadade. En blick i backspegeln visar att älgbetesskadorna har ökat kraftigt de senaste sju åren.

Vid tisdagens presentation av årets inventering närvarade flera representanter för skogsbranschen. Robert Jonsson, distriktschef vid SCA, befarar rejäla ekonomiska smällar framöver.

-  Vi går 20-25 miljoner kronor back för varje procents tillväxtförlust, säger han.

Skjuta kalvar
Skogsstyrelsen anser att det är nödvändigt med en ökning av kalvavskjutningen.

-  Det är viktigt att jaktlagen följer Jägarförbundets handlingsplan och skjuter både kalvar och kor. Målet är att få cirka 40 procent tjur i vinterstammen samt skjuta minst 50 procent kalv. Det är ett mål som vi alla ställer oss bakom, säger Heine Krekula.

Gamla traditioner
Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Svenska jägarförbundet, menar att många jägare styrs av gamla traditioner.

-  Riktigt gammalt tillbaka var det ett lagbrott att skjuta kalv. En del av dem som jagar nu var med vid den tiden. Det finns ett motstånd mot att skjuta kalv. Vi har propagerat för ökat kalvskytte i många år men inte kommit så långt, säger Björn Sundgren.

Älgbetesinventeringen finansieras av Älgvårdsfonden, skogsbruket i Norrbotten och Skogsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om