Hushållningssällskapet rådgivning nord AB driver ett EU-finansierat projekt som syftar till att utveckla jakt- och fisketurismen i Norrbotten och Västerbotten. I projektet Nästa steg har man hjälpt fiskeentreprenörerna i de två länen att paketera sina fiskeresor på ett attraktivt sätt, för att locka fler turister.
Satsningen på att utveckla jakt- och fisketurismen är ett av många projekt som rådgivningsbolaget driver med pengar från EU:s strukturfonder, som kompletteras med nationella medel.
Ungefär 25 procent av rådgivningsbolagets omsättning förra året utgjordes av EU-medel för olika projekt.
- Vi ser det som utvecklingsprojekt i relation till företagen som är våra medlemmar, säger Helena Zimmer, vice vd för rådgivningsbolaget.
Hushållningssällskapet har cirka 4.000 medlemmar i Norrbotten och Västerbotten, de två sällskapen gick samman 2010. Rådgivningsbolaget, som är ett dotterbolag till Hushållningssällskapet, har ett 40-tal anställda och kontor på nio platser i Norrbotten och Västerbotten.
De flesta projekten finansieras med pengar från landsbygdsprogrammet, som finansieras av EU och nationella medel. Undantaget är ovan nämnda jakt- och fisketurismprojekt som beviljats 2,6 miljoner kronor från EU:s regionala fond.
Utvecklar företagen
Rådgivningsbolaget har drivit projekt om bärodling, bioenergi, rådgivning till skogsägare och utveckling av livsmedelsproduktionen för att nämna några exempel. Projekten bidrar till att utveckla företagen på landsbygden genom rådgivning och kompetensutveckling säger vd Irma Perdal Riptjärn.
- Det finns inte medel i de befintliga företagen, det är ett behov som samhället måste ta hand om, säger Irma Perdal Riptjärn.
Nuvarande program för strukturfonderna löper ut 2013. Om det blir en fortsättning och hur mycket pengar som kommer att finnas tillgängligt från 2014 är inte klart än.
- Det har vi vetat sedan förra programperioden att våra medel kommer att minska successivt, säger Helena Zimmer.
- Det som kommer att förändras är hur man kan använda medel, man kommer att fasa ut direktstöden till förmån för projektstöden. Vi ser inte något som vi oroar oss för, fortsätter Helena Zimmer.
Ingen födkrok
Rådgivningsbolaget är inte beroende av att driva projekt som finansieras med EU-medel, säger hon.
- Det är inte en födkrok för oss. Födkroken är när starka företag köper tjänster av oss, säger Helena Zimmer.
Rådgivningsbolagets personal jobbar också som konsulter åt företag och offentliga myndigheter. Rådgivningsbolaget lämnar offerter när myndigheter gör upphandlingar.
Kan det vara samma person som jobbar som konsult och i ett EU-projekt?
- Ja, det kan det vara, säger vd Irma Perdal Riptjärn.
För att särskilja arbetet som görs i de EU-finansierade projekten från kommersiella konsultuppdrag så sker en timredovisning på olika konton. Helena Zimmer påpekar att man haft ett par revisioner från Bryssel, de har varit nöjda med det sätt som bolaget sköter sin redovisning på.
- Vi hoppas verkligen att vi får fortsätta och att de här medlen finns kvar, de behövs för att utveckla Norrbotten och Västerbotten. Samhället måste vara med i utvecklingsarbetet, säger Irma Perdal Riptjärn.