Prinsen fick sex styvsyskon

När lillprins Chance of a lifetime såg dagens ljus som enda valp i sin kull väckte han uppståndelse.

SKANDINAVISK PRINS. Lillprinsen är tillverkad i Finland, uppvuxen i Sverige och flyttar om några veckor till Norge. Uppfödaren Lill Addy ser en Chance of a lifetimehund i honom.Foto: Linn Kangas Fantenberg

SKANDINAVISK PRINS. Lillprinsen är tillverkad i Finland, uppvuxen i Sverige och flyttar om några veckor till Norge. Uppfödaren Lill Addy ser en Chance of a lifetimehund i honom.Foto: Linn Kangas Fantenberg

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Luleå. 2010-03-19 06:00

Sankt Bernhardshundar får ofta riktigt stora kullar och väldigt sällan bara en enda valp.
Men uppståndelsen tog inte slut där, prinsen fick nämligen hips vips sex styvsyskon som han nu delar mamma Majkens spenar med.
Det fanns inget under vovve Majkens dräktighet som skvallrade om en liten valpkull, hon var lika rund om magen som andra tikar varit när burit på runt tio valpar.
Kände fosterrörelser
– Och när jag klämde på magen kände jag fosterrörelser lite här och där, intygar matte Lill Addy som fött upp sankt bernhardsvalpar i ungefär fem års tid.
Efteråt har hon av veterinären fått veta att det troligen varit fler valpar från början men att de dött och absorberats av mamman, ett vanligt fenomen hos hundar.
Det var en ståtlig valp som såg dagens ljus för snart fyra veckor sedan, han vägde 850 gram vilket är mycket även för en stor ras som Sankt Bernharden.
Litegrann oroade sig matte Lill för att han var just ensam och inte skulle ha några syskon att gnabbas med och lära sig av.
Kris för sex valpar
Oron blev dock inte långvarig, strax efter prinsens födelse ringde en annan uppfödare till henne och frågade om Majken möjligen hade plats för fler vid
sina spenar. Uppfödarens gordonsettertik hade blivit riktigt sjuk i samband med sin valpning och nu var det kris för sex småttingar.
Varken Lill eller Majken tvekade en enda sekund. Klart bebisarna skulle ha käk!
Stabil och lugn
– Vi började med att försiktigt introducera de främmande valparna för Majken, vi började med en valp och gnuggade in den tillsammans med prinsen så han skulle lukta likadant innan vi försiktigt la till den vid Majkens spenar. Men ganska fort kollade Majken på oss ungefär som att ”vad pysslar ni med, hit med alla valpar – de gnäller ju och är hungriga” så vi struntade i gnuggproceduren, skrattar Lill.
Det är just det stabila, lugna temperamentet Lill gillar bäst hos sin ras, även om hon från början, liksom många valpspekulanter, lockades av en hemlig ”Saltkråkandröm”.
Läsa rasböcker
Innan hon slog till med valpköp läste hon dock alla rasböcker hon kom över – något Lill rekommenderar andra valpköpare att också göra, just för att många har en romantiserad bild av rasen.
– Många tror att valparna föds med en manual för hur man blir en Båtsman, men rasen behöver en god ledare – vänlig men bestämd – för att bli en trevlig hund. Man kan också be uppfödaren att välja en valp med det temperament som matchar en bäst. I en stor kull finns ofta hela spannet från livliga till lugna valpar. Vad man bör veta är att rasen behöver få leva nära intill sin flock och omges med mycket kärlek. Sankt Bernhardshunden är ingen hundgårdshund eller bandhund även om den älskar att vara ute, särskilt under vintern.
Farfar hos Cosby
Hemma hos familjen Addy finns förutom Sankt Bernhardshundarna Helga, Ruben och Tiffany (samt prinsen som om några veckor flyttar till Norge), också två lurviga vovvar av mindre sort.
Dandie Dinmontterrierna Amber och Angus är en ännu ganska ovanlig ras som familjen Addy också föder upp. Och Angus har riktigt fin ”bakgrund” kan man säga:
– Ja, hans farfar bor hos Bill Cosby, skrattar Lill.
Bara en sån sak ...

Namn: Lill Addy, 52, uppfödare av Sankt bernhard och Dandie Dinmontterrier
i kenneln Roads end. Bor: Kängsön, Råneå. Sankt Bernhardshunden: Vid S:t Bernhardspasset på 2469 meters höjd över havet grundade munkar på 1000-talet ett härbärge som
tillflyktsort för resande och pilgrimer. Där hölls sedan mitten av 1600-talet stora bergshundar som skydd och vakt. Hundarna sattes snart in
som följehundar och i
synnerhet som räddningshundar för resande som
gått vilse i snö och dimma. På många språk har
det berättats om den
legendariska Barry, som
blev idealbild av en räddningshund. Rasen skall vara vänlig med lugnt till livligt temperament samt vara vaksam. Mankhöjd för hanhund:
70-90 cm. Tik: 65-80 cm. Källa: vovve.net
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om