Polischefer kritiserar nyanställdas missnöje

Nyanställda poliser är själviska individualister och internt missnöje kan skyllas på att 2009 var ett "nödår". Så låter det bland cheferna inom polisen.

Åsikterna på chefsmötet väcker irriterade eaktioner bland poliserna.  "Det är ingen bra signal" anser polisassistent Alexander Granberg som jobbar i Boden.

Åsikterna på chefsmötet väcker irriterade eaktioner bland poliserna. "Det är ingen bra signal" anser polisassistent Alexander Granberg som jobbar i Boden.

Foto: Foto: Petra Isaksson

Luleå. 2010-11-17 06:00
Tonläget och diskussionerna i chefsgruppen inom polismyndigheten i Norrbotten har blivit kända för medarbetarna på golvet. Vid mötena i chefsgruppen förs minnesanteckningar, så kallade dialogprotokoll som innebär att olika uttalanden skrivs ned.Nu har minnesanteckningarna från chefsmötet den 5 oktober fått en vidare spridning inom polismyndigheten än vad som avsågs. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och facket har tagit upp det med högsta ledningen.- Det är inte bra. Jag tror inte vår polisledning står bakom detta. Så sent som i måndags hade vi upp detta vid ett samverkansmöte, säger Björn Lundberg, ordförande för Polisförbundet i Norrbotten."Olyckligt" tycker facket
- Vi var överens om att det är olyckligt att chefer uttalar sig på det här sättet. Det gagnar inte verksamheten, fortsätter Björn Lundberg.På chefsmötet diskuterade polischeferna bland annat resultatet av den medarbetarundersökning som gjorts och det missnöje som framkom, bland annat med lönerna. De som har kortast anställningstid är mest missnöjd."Mest pang för pengarna"
"De nya är ett gäng individualister som ser till sig själva och yrket kanske inte är så flashigt som de trodde. Själva rekryteringen kanske har skönmålats tidigare. Vi har inte tagit upp den mörka sidan av yrket, med att dra fyllon i 18 år och att polisen är tvungen att jobba kvällar och helger."En annan formulering som poliser reagerat negativt över lyder:"Ska man satsa pengar på något, satsa på chefsgruppen. Det är där man får mest pang för pengarna. Att preparera cheferna för det samtal som ska bedrivas i fikarummen och korridoren."- Det är inte den synen på förhållandet chef-medarbetare som vi vill ha, säger Björn Lundberg.Men det han reagerar mest över är att någon i chefsgruppen vill bortförklara det missnöje som finns bland medarbetarna. Hälften ansåg det vara meningslöst att svara på enkäten."2009 var ju ett "nödår" och kan ha påverkat resultatet. Ha lite is i magen. Det är alltid något som man kan skylla resultatet på".- Det är skrämmande. Så får man inte se på NMI-undersökningen, säger Björn Lundberg.Är saken utagerad för er del?- Nej, vi kommer att bevaka det här. Vi kommer aldrig att acceptera att man öppet deklarerar den här synen på medarbetarna, säger Björn Lundberg.Kuriren har sökt länspolismästare Håkan Karlsson för en kommentar. Han är på tjänsteresa.
Polisens medarbetarundersökning 2010:Syftet är att få bättre kunskap om hur medarbetarna ser på sin arbetssituation. Undersökningen görs av SCB. Det är tredje gången som den landsomfattande undersökningen görs.NMI, nöjd medarbetarindex anger hur nöjda medarbetarna är. Index har beräknats för 13 olika frågeområden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!