Petter provar Victorias bröllopsvin

En kunglig bröllopsmiddag tarvar många goda viner och bara det bästa är gott nog.

HANDLAG. Efter en nyligen genomgången utbildning till sommelier vid restaurangskolan i Stockholm blev Petter kursetta. Det bär honom i höst till en fin vinresa till vindistriktet Bordeaux i Frankrike.

HANDLAG. Efter en nyligen genomgången utbildning till sommelier vid restaurangskolan i Stockholm blev Petter kursetta. Det bär honom i höst till en fin vinresa till vindistriktet Bordeaux i Frankrike.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå. 2010-05-29 06:00
Att boqueten är bra kommer vinskänken Petter Nyberg, 24 år, från Luleå att kontrollera. På bröllopsdagen den 19:e är han en av dem som öppnar och provsmakar de ädla dryckerna. - Verkligen roligt och hedrande att få det här uppdraget säger Petter som är vinskänk på Olivers Bakficka i Luleå. Ägaren av restaurangen har bekostat en sommelier-utbildning på restaurangakademin i Stockholm för honom och det visade sig vara väl investerade pengar. - Vi var 25 elever och jag gick faktiskt ut som kursetta, jag hade aldrig trott att det skulle bli så så jag blev lite chockad, berättar Petter som förutom äran och en grymt bra not i sitt CV nu även får åka till franska Bordeaux i höst. I samma veva som den utnämningen kom landade nästa glädjechock. - En av mina kurskamrater som jobbar på Drottningholms slott frågade mig om jag ville komma ned och tjänstgöra vid bröllopsmiddagen. Och det betyder förstås väldigt mycket för mig, att få vara med vid ett sånt evenemang. Det är ju klart att det är ärofyllt och meriterande, säger Petter. Reagerade positivt
Petter har gått hotell & restaurangprogrammet i gymnasieskolan och hade en tanke på att bli kock efter att ha extraknäckat en del på restaurang Waldorf. Han fick småningom jobb på då nyöppnade Il Lardo och där vaknade intresset för vinkunskap. - Jag började titta närmare på var vinerna kom ifrån och hur de karaktäriserades och det förde jag vidare till gästerna som reagerade väldigt positivt på detta. Det blev en liten extra krydda till middagen, förklarar Petter som fick blodad tand och började läsa på och avancerade till delat barchefskap. Jobbet som vinskänk ska han syssla med ännu några år i sin karriär. - Jag har ingen brådska, sedan får vi se vartåt det bär för mig. Hade varit kul att jobba i New York, men vi får se. Jag tar en dag i taget, säger han och sänder en tacksam tanke till sina föräldrar som inte lagt sig i hans yrkesdrömmar utan bara stöttat och nu förstås är stolta över sonen. Den 17 juni får han, och de övriga i truppen som ska kolla vinerna, en genomgång och den 19 smäller korkarna på Stockholms slott. Kanske kommer han även att vara med i serveringen men det är inte bestämt ännu. Vad som ska serveras vet inte Petter, själv är han ett fan av vita viner som Riesling och Chenin blanc. - Det ska verkligen bli spännande att få prova vinerna, säger sommelieren längtansfullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!