Petter provar Victorias bröllopsvin
En kunglig bröllopsmiddag tarvar många goda viner och bara det bästa är gott nog.
HANDLAG. Efter en nyligen genomgången utbildning till sommelier vid restaurangskolan i Stockholm blev Petter kursetta. Det bär honom i höst till en fin vinresa till vindistriktet Bordeaux i Frankrike.
Foto: Håkan Gidlöw
Petter har gått hotell & restaurangprogrammet i gymnasieskolan och hade en tanke på att bli kock efter att ha extraknäckat en del på restaurang Waldorf. Han fick småningom jobb på då nyöppnade Il Lardo och där vaknade intresset för vinkunskap. - Jag började titta närmare på var vinerna kom ifrån och hur de karaktäriserades och det förde jag vidare till gästerna som reagerade väldigt positivt på detta. Det blev en liten extra krydda till middagen, förklarar Petter som fick blodad tand och började läsa på och avancerade till delat barchefskap. Jobbet som vinskänk ska han syssla med ännu några år i sin karriär. - Jag har ingen brådska, sedan får vi se vartåt det bär för mig. Hade varit kul att jobba i New York, men vi får se. Jag tar en dag i taget, säger han och sänder en tacksam tanke till sina föräldrar som inte lagt sig i hans yrkesdrömmar utan bara stöttat och nu förstås är stolta över sonen. Den 17 juni får han, och de övriga i truppen som ska kolla vinerna, en genomgång och den 19 smäller korkarna på Stockholms slott. Kanske kommer han även att vara med i serveringen men det är inte bestämt ännu. Vad som ska serveras vet inte Petter, själv är han ett fan av vita viner som Riesling och Chenin blanc. - Det ska verkligen bli spännande att få prova vinerna, säger sommelieren längtansfullt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!