Det var för drygt ett år sedan som Naturskyddsföreningen JO-anmälde landshövding Per-Ola Eriksson för att ha åsidosatt miljöbalkens bestämmelser om strandskydd i fyra överprövningsärenden. Naturskyddsföreningen ansåg att det saknades laglig grund för de beslut som länsstyrelsen tagit i sin överprövning enligt miljöbalken.
I miljöbalken anges vilka särskilda skäl som kan motivera dispens från strandskyddsbestämmelserna.
I samtliga fyra fall gick dåvarande landshövding Per-Ola Eriksson emot sina tjänstemän på länsstyrelsen. Tjänstemännen ansåg att det saknades särskilda skäl för att bevilja dispens från strandskyddsbestämmelserna och hänvisade till miljöbalkens bestämmelser. Per-Ola Eriksson beslutade ändå att kommunernas beslut om dispens skulle gälla.
Efter att ha läst anmälan från Naturskyddsföreningen och yttrandet från länsstyrelsen har JO funnit anledning anta att tjänstefel enligt brottsbalken har begåtts.
JO Lars Lindström har därför beslutat att inleda en förundersökning om tjänstefel. Han har uppdragit åt tf chefsåklagare Pär G. Lindell vid riksenheten för polismål att leda utredningen.
- Jag tar det med knusende ro, säger Per-Ola Eriksson.
Tror du att du blir åtalad?
- Ingen aning. Jag har gått i pension. Regeringen har gett mig rätt, statsråden som jag talat med tycker att det var bra, fortsätter Per-Ola Eriksson.
Per-Ola Eriksson hävdar att han bara genomfört regeringens politik och intentioner med lagändringen. Naturskyddsföreningen har inte varit nöjd med hans agerande och därför JO-anmält honom samt överklagat besluten till mark- och miljödomstolen i Umeå. Domstolen gav landshövdingen rätt men Naturskyddsföreningen har överklagat domen till högre instans som kommer att pröva de fyra fallen.
Kuriren har förgäves sökt tf chefsåklagare Pär G. Lindell för en kommentar.