Det här är några bärande förslag i den campusplan som tagits fram för Luleå tekniska universitet med siktet inställt på 2025. Luleå kommun, Aurorum Science Park, Stil, studentkårerna och Teknikens hus har varit delaktiga i arbetet tillsammans med LTU och fastighetsägaren Akademiska hus.
- Det är lite handslagskaraktär över det här, det är inget avtal men vi är överens om att vi ska jobba åt det här hållet, säger universitetsdirektör Staffan Sarbäck.
Campus 2025 bygger på sex strategier; campus ska ges en tydligare identitet och knytas närmare till staden, universitetets framtida behov av lokaler ska lösas genom förtätning, campus och Aurorum Science Park ska knytas närmare varandra, campus ska vitaliseras med nya mötesplatser, boende och service, Regnbågsallén och tvärstråken ska stärkas samt att campus ska utvecklas som vinterstad.
Förtäta för forskningens behov
LTU har i en egen utredning kommit fram till att det går att förtäta campusområdet, så att man kan bygga 40.000 kvadratmeter lokaler. LTU räknar med att behovet uppstår.
- Det är framförallt forskningen som vi ser ökar, säger Staffan Sarbäck.
Haparandavägen fungerar i dag som en barriär mellan campus och Aurorum Science Park. Den barriären vill man riva genom att omvandla Haparandavägen till en stadsmässig boulevard, kantad av bebyggelse, med trädplanteringar och dubbla gångstråk. Hastigheten sänks till 30 kilometer i timmen mellan rondellerna.
Ett annat bärande förslag är att förlänga Regnbågsallén västerut, mot Facebook-hallarna.
- Det är en symbolhandling vi kan börja med direkt, säger Staffan Sarbäck.
Aurorum Gateway
Ett av de mer spektakulära inslagen i Campus 2025 är en stor symbolbyggnad, Aurorum Gateway, placerad tvärs över Haparandavägen i höjd med Regnbågsallén. Byggnaden skulle utformas så att biltrafiken kör igenom huset.
- Det är en idé. Det krävs att det finns någon som vill investera i ett sådant hus, säger Staffan Sarbäck.
Norr om de sex universitetskvarteren, i närheten av Wibergsgården, är tanken att man kan bygga flexibla hus som ska rymma både kontor och studentbostäder.
Nytt bostadsområde
Söder om universitetskvarteren finns Yttervikens industriområde. På sikt borde det kunna omvandlas till bostadsområde. En ny gång- och cykelväg dras från Vintergatan över campusplanen och längs med Björkskatafjärden mot Klintbacken och Luleå centrum.
Studentbostäderna som byggs vid Klintbacken är ett välbehövligt tillskott, men det behövs mer. 200 lägenheter per år i fyra års tid.
- Vi behöver ha en långsiktig plan för studentbostäder. Lulebo skulle behöva tänka till. Det är symboliskt viktigt att få till ett studentboende mitt inne i staden, menar Staffan Sarbäck.
Gammal debatt
Av och till luftas åsikten att studenterna vid LTU inte är delaktiga i stadslivet på grund av universitetets lokalisering till Porsön. Kungliga byggnadsstyrelsen förordade en placering vid Loet inför högskolans etablering 1971, men förlorade.
- Vi är en del av Luleå, men vi är inte en del av citykärnan. Jag ser både plus och minus med att vara ett campusuniversitet, säger Staffan Sarbäck.
- Om man hade tagit andra beslut och lagt universitetet vid Loet, då tror jag inte att vi hade haft den verksamhet som vi har i dag, fortsätter Staffan Sarbäck.
LTU satsar också på att bli mer synligt i Luleå centrum. Tillsammans med Ingenjörsvetenskapsakademin Nord och LKAB ska man öppna ett Vetenskapens hus i gamla posthuset hösten 2013.
- Att vi etablerar oss med Vetenskapens hus i Luleå centrum är en medveten handling.
Campusplanen ska fastställas av universitetsstyrelsen senare i år.