Med kunglig glans på kornet

Hängivenhet i allt är hans ledstjärna, Tryggve Bergman, vd i Matproducenterna Norr och med vd-förflutet i BD fisk. Kompat med en illers idoghet gjorde det att Kalix löjrom som det enda svenska livsmedlet i höst erhållit det starkaste geografiska ursprungsskyddet man kan få i Europa. I klassen finns även champagne och parmesan.

2. Tryggve Bergman.

2. Tryggve Bergman.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå. 2010-11-22 06:00
Hur kom det sig att man ansökte? - Jag har ju arbetat med det här livsmedlet i 30 år, under mina år i BD fisk bland annat, och det nog var egentligen mina kunder som undrade varför i hela friden vi inte försökte. Att få en sådan här ursprungsbeteckning skulle ju inte minst göra att det inte skulle gå att sälja annan slags rom och kalla den Kalixlöjrom, vilket hänt. Ansökningsprocessen har tagit tid, har du någonsin tappat tron? - Jag har lagt ifrån mig det ibland men jag har trott att vi skulle fixa det och jag har fått många kontakter och haft vad jag upplevt som en support från chefen för agrikultur i EU i Bryssel. Vem är du och varför blev det matområdet? - Jag hamnade i detta lite som på ett bananskal. Jag är åkare från starten men när Stålverk 80-projektet lades ned så gick också min bransch ned. Jag köpte då en kylbil och började köra mat. Sen började jag på BD fisk som lagerchef några år. Sen fem år tillbaka är jag vd för Matproducenterna Norr och har just tagit på mig att sitta ytterligare ett år, sen måste jag försöka kliva av, jag är ju 66 år. Vad har varit din drivkraft i projektet kring urpsrungsbeteckningen? - Att det här världsunika bräckvattenområdet där löjrommen hämtas från blir kvar. Du och Norrbottens Kustfiskareförbund och Kalix kommun har arbetat för ursprungsbeteckningen. Vad kommer den att betyda? - Ja, inte minst att man inte bara skyddar produkten utan även hela området som den kommer ifrån. Det kommer att betyda mycket för turismen och det planeras nu turistpaket som kan förlänga säsongen för turismentreprenörerna. Det kan handla om utfärder med trålare och dylikt. Sen kan det även betyda att det inte blir lika lätt för industrier att etablera sig med tanke på negativ miljöpåverkan. Många tycker löjrom är dyrt redan i dag, innebär detta att den nu blir ännu dyrare? - Om några år så kan jag tänka mig att den är dyrare. 95 procent säljs inom landet i dag och börjar man sälja till säg franska rivieran så driver det förstås priset. Men man ska betänka att den svarta kaviaren i dag betingar ett pris på 54.000 kronor kilot! På Östermalmshallen i Stockholm får du dag betala 2.350 kronor kilot för löjrommen. Häruppe vid kusten kostar den 950 kronor. Jag tror nog man kommer att ha råd att äta den i fortsättningen också. Kan den bli något som får beteckningen Kunglig hovleverantör? - Vi har ju funderat på det och kanske att jag tar tag i det. Vi vet att kungahuset uppskattar den mycket. Vid kronprinsessparets besök var du en av de inbjudna till landshövdingens middag. - Jag fick komma och prata enskilt med Victoria, jag hade tänkt överlämna ett praktiskt presentkort på norrbottnisk mat till henne. Hon sade att av alla rätterna som fanns på parets bröllopsmiddag så var löjrommen den klart godaste och att hon ville att jag den 11 december i stället skulle komma till Haga och överlämna presenten. Om du skulle få lyfta upp ytterligare en norrbottnisk produkt värdig att ursprungsmärkas, vilken skulle det bli? - Råstojaureröding, den har sagolik smak som kommer från mineralernas urlakning från fjällen. Till sist, vem skulle du rösta på av de andra nominerade. - Jag är ju något av en sportfåne så jag lägger min röst på Marcus Hellner.
Årets Norrbottning, kandidat 2
Namn:
Tryggve Bergman Ålder: 66 år Bor: I Rutviksnäset, Luleå Familj: Hustru och två barn med familjer, en dotter i Linköping som har två barn och en son i Bensbyn som också har två barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om