Kritik från Socialstyrelsen

Socialstyrelsen kritiserar brister vid vuxenpsykiatrin och den psykiatriska tvångsvården vid Sunderby sjukhus. Problemen bottnar i bristen på läkare.

ÖVERBELASTAT. Psykvården i Norrbotten är överbelastad och därmed tvingas läkarna ställa patienter mot varandra och ta beslut om vem som behöver vården mest.

ÖVERBELASTAT. Psykvården i Norrbotten är överbelastad och därmed tvingas läkarna ställa patienter mot varandra och ta beslut om vem som behöver vården mest.

Foto:

Luleå. 2010-07-09 06:00
I början på juni gjorde Socialstyrelsen en inspektion av verksamheten vid vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus. Inspektionen var föranledd av att Socialstyrelsen under våren fått signaler om att specialistläkare och erfarna ST-läkare har slutat. Återkommande brist på läkare vid psykiatrin i Sunderbyn är ingen ny företeelse, det är något som Socialstyrelsen har uppmärksammat i flera års tid. Vid inspektionen den 9 juni fann Socialstyrelsen flera brister som innebär risker för patienternas säkerhet och bristande vårdkvalitet. Förhållandena bedömdes vara speciellt svåra för öppenvården/närpsykiatrin. AT-läkare har inte tillgång till tillräcklig klinisk handledning på grund av bristen på specialläkare. Patienter läggs in på slutenvård för bedömning eftersom det inte funnits specialistläkare tillgängliga vid besöket på mottagningen. Kontaktpersoner i öppenvård får för litet tid, bara några minuter, att diskutera patientärenden med läkare. Svårt att komma i kontakt med läkare som bara har en timmes telefontid per vecka. Systemet med VAS-meddelanden fungerar inte. Personal diagnostiserar och registrerar patienter innan patienten bedömts av läkare. Patienter får byta läkare ofta. Patienterna oroas. Sjukintygen blir försenade, vilket drabbar patienterna. Många patienter
Varje läkare är patientansvarig läkare för ett mycket stort antal patienter. Många patienter saknar en patientansvarig läkare. Patienter får läkemedel utan att ha träffat läkare. Brister i hanteringen av avvikelserapporter.Socialstyrelsen har också synpunkter på den psykiatriska tvångsvården vid vuxenpsykiatrin. Socialstyrelsen anser att en fullständig översyn av landstingets direktiv och verksamhetens rutiner behöver göras. En extern granskning av tvångsvården ska göras under hösten 2010.Pia Byström är tillförordnad verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Sunderbyn.- Vi har redan arbetat med flera av bristerna när det gäller läkarsituationen. Sedan ska vi naturligtvis fortsätta arbetet utifrån de påpekanden som Socialstyrelsen har gjort, säger Pia Byström.När det gäller bristerna inom tvångsvården ska det tas ett divisionsövergripande grepp tillägger hon.Läkarbemanningen är bättre än vad den brukar vara så här års, säger hon, utan att gå in på hur många läkare som arbetar vid vuxenpsyk.- Vi har aldrig haft så bra bemanning som nu i sommar, säger Pia Byström. Socialstyrelsen tar upp risker för patientsäkerheten?- Det var utifrån en specifik händelse. Vi har redan åtgärdat det, svarar Pia Byström.
Socialstyrelsens beslut angående vuxenpsykiatrin: senast den 15 oktober ska landstinget ha gjort en systematisk probleminventering där resultaten redovisas. Landstinget ska rapportera vilka förbättringar som genomförts och vilka ytterligare åtgärder som ska göras. Tvångsvården: senast den 30 september ska en översyn och revidering av direktiv och rutiner ha gjorts. Ett datum för extern granskning ska vara bestämt. Den externa granskningen ska vara gjord före den 15 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!