Inte nog mycket näring i barnmatsburken

Sex burkar om dagen - så mycket skulle ett spädbarn behöva äta för att få i sig tillräckligt med energi och näring om de bara skulle äta burkmat.

MER MAT. Barnmat på burk räcker inte som närings- och energikälla visar Testfaktas test.

MER MAT. Barnmat på burk räcker inte som närings- och energikälla visar Testfaktas test.

Foto: Shutterstock

Luleå. 2011-06-09 06:00

Färdiga barnmatsburkar är ett snabbt och enkelt sätt att ge sitt spädbarn mat. Men hur mycket energi och näring innehåller egentligen burkarna? Testfakta skickade in tio vanliga 8-månadersrätter för analys och lät sedan barndietisten Sara Ask utvärdera resultatet. Hon konstaterar att burkarna inte är några energi- och näringsbomber.

Måste komplettera
- Skulle en bebis enbart livnära sig på färdig barnmat skulle de behöva stoppa i sig mellan fem och sex burkar per dag för att täcka energibehovet. Och det orkar inget barn i den här åldern. Därför måste man komplettera med smörgåsar, frukt och gröt. Barngröt och välling är berikade med vitaminer och mineraler, säger Sara Ask.

Semper Skärgårdsgryta med lax innehåller till exempel bara 58 kcal/100 gram vilket inte ger mer än 15 procent av ett spädbarns dagliga behov av kalorier.

- Det låter ganska lite. Samtidigt måste man titta på vad barnet får i sig över en hel dag och för de flesta barn är för lite kalorier inte ett problem. Men har man ett barn som inte går upp ordentligt bör man vara mer noggrann med vad man stoppar i dem.

Skärgårdsgrytan innehåller dessutom nästan inget järn, som enligt Sara Ask är den viktigaste av mineralerna. Rätten ger bara fyra procent av det rekommenderade dagliga intaget. Det kan jämföras med Sempers Spagetti med köttfärssås som tillgodoser 19 procent av järnbehovet.

- Järn är den av mineralerna som riskerar att bli för låg hos vissa barn. Det förekommer att spädbarn drabbas av järnbrist. I den här perioden av livet behöver man mycket järn för tillväxten och blodbildningen. Samtidigt ligger många barn bra trots att de inte äter så mycket järn, för det är mer än maten som spelar in. Äter barnet gröt och välling är man helgarderad, annars bör man komplettera med en leverpastejmacka då och då.

Lite kött i pastan
Att de vegetariska rätterna inte är mindre mineralrika kan förklaras med att andelen kött och fisk i kötträtterna är mycket låg - mellan fem och tio procent. Hipp Pasta Bolognese innehåller till exempel så pass lite kött att tillverkaren inte får använda ordet kött i namnet.

När det gäller barnmatens fettsammansättning sticker Nestlés Potatismos och Lax samt Hipps Pasta Bolognese ut som bättre än övriga eftersom de ger ett visst tillskott av de hälsosamma fettsyrorna Omega 3 och 6. Lite förvånande var att flera burkar enligt analysen innehåller transfett, något som är förbjudet att använda i barnmat.

- Det rör sig dock om väldigt små mängder och med största sannolikhet handlar det om naturligt transfett som inte förknippas med de negativa hälsoeffekter som industriellt framställt transfett gör.

Och även om barnmaten alltså inte utgör den bästa av näringskällor tycker Sara Ask att föräldrar till burkmatsbarn kan vara lugna.

- Så länge barnen äter gröt eller välling till frukost och man kompletterar med frukt och en smörgås då och då så brukar det inte vara något problem. Däremot kan det vara bra att varva olika burkar så att barnet får öva på smaken av fisk till exempel. Och var inte rädd för att låta bebisen provsmaka familjens mat också. Det underlättar övergången till vanlig mat.

Följande rätter har analyserats:

Hipp Spagetti, Tomat & Mozzarella

Hipp Tomatrisotto med kyckling

Hipp Pasta Bolognese

Nestlé Potatismos Lax

Nestlé Ris-Kalkon

Nestlé Spagetti Köttfärssås

Semper Grönsaks- och kycklinggryta

Semper Spagetti med tomat och mozzarella

Semper Skärgårdsgryta med lax

Spagetti med köttfärssås

Näringsvärde

Laboratoriet analyserade mängden fett, proteiner, kolhydrater och kostfibrer samt mängden kalorier i burkmaten. Av analysen framgår även matens fettsammansättning och halten av hälsosamma fettsyror. Dessutom analyserades halten av olika mineraler och C-vitamin.

Energiprocent

Energiprocenten speglar fördelningen på olika energikällor i barnmaten. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer för barn upp till 12 månader bör det genomsnittliga energiintaget över en dag fördelas enligt följande: Från protein: 7-15 procent, från kolhydrater: 45-60 procent och från fett: 30-45 procent.

Bekämpningsmedel och tungmetaller

Laboratoriet analyserade förekomsten av bekämpningsmedel, tungmetallerna bly och kadmium samt arsenik i burkmaten. Inga höga värden uppmättes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om