Hundar största smittrisken

Mårdhunden går fri från misstankarna. Experter misstänker att människan fört in den fruktade rävens dvärgbandmask i landet med dåligt avmaskade hundar.

MÅRDHUNDEN GÅR FRI. PA Åhlén, projektledare för mårdhundsprojektet på Jägareförbundet är inte glad över nyheten att ett fynd av rävens dvärgbandmask har gjorts i Sverige. "Det mest troliga är att smittan kommit in med dåligt avmaskade hundar" säger han.

MÅRDHUNDEN GÅR FRI. PA Åhlén, projektledare för mårdhundsprojektet på Jägareförbundet är inte glad över nyheten att ett fynd av rävens dvärgbandmask har gjorts i Sverige. "Det mest troliga är att smittan kommit in med dåligt avmaskade hundar" säger han.

Foto: Petra Isaksson

Luleå. 2011-02-16 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har för första gången gjort ett fynd av rävens dvärgbandmask i Sverige. Det gäller en räv som sköts i december 2010 i Uddevallaområdet.

Smittade rävar, hundar, katter och mårdhundar visar inga sjukdomssymptom. Om en människa får i sig parasitägg genom att äta okokta bär eller klappa hunden, så blir man sjuk först när blåsmasken har vuxit sig tillräckligt stor i de inre organen. Det kan ta 10-15 år. Sjukdomen kräver livslång behandling och kan vara dödlig för människan.

SVA vet inte hur utbredd smittan är. Fler skjutna rävar från det aktuella området ska undersökas.

Sprids av människan
Experter som Kuriren har pratat med misstänker att smittan har förts in i landet av människor, som tagit med sig dåligt avmaskade hundar.

- Jag misstänker att det är någon smuggelhund som dragit in smittan. Räven rör sig inte över så enorma områden, säger länsveterinär Greta Wilhelmsson Alexis och syftar på att smittan är mest utbredd i Alperna.

Hur många hundar som smugglas in i landet är svårt att veta. Veterinärer kommer ibland i kontakt med sjuka hundar där man kan ana att de förts in från utlandet.

- Ofta är det hundar som har konstiga sjukdomar som vi inte har i landet, säger Greta Wilhelmsson Alexis.

Har räven smittats av mårdhund?

- Med absolut största sannolikhet nej, svarar PA Åhlén, en av projektledarna för mårdhundsprojektet på Jägareförbundet.

- Det mest troliga är att smittan har kommit in till Sverige med dåligt avmaskade hundar eller smuggelhundar, fortsätter PA Åhlén.

Inga smittade mårdhundar
Inga svenska eller finska mårdhundar har hittills visat sig vara smittade av rävens dvärgbandmask.

Men om mårdhunden får ordentligt fäste i Sverige så kommer det att få stor betydelse för den fortsatta smittspridningen, eftersom mårdhundar bildar stora och täta bestånd. I Finland finns det områden med 200-300 mårdhundar per 1.000 hektar. I Norrbotten kan det finnas två rävar på motsvarande yta.

En smittad mårdhund är också farligare ur människans synvinkel, eftersom mårdhundar gärna söker föda i villaträdgårdar. Därmed ökar risken att få i sig parasitägg.

- Den stora effekten blir att det kommer att ändra vårt sätt på vilket vi umgås med naturen, säger PA Åhlén.

Klappa inte hunden
Han berättar att han brukar jaga i södra Tyskland. Där förhåller man sig på ett annat sätt, eftersom dvärgbandmasken är spridd i naturen.

- Man håller inte på och klappar hundar i onödan och man dricker absolut inte vatten från en bäck.

Jägarna i Tyskland avmaskar sina hundar en gång i månaden för att minska risken för att bli smittade berättar han vidare.

- Den stora smittrisken är via hundar, säger PA Åhlén.

Reglerna i fara
Han säger att fem länder i Europa har varit fria från rävens dvärgbandmask; Sverige, Norge, Finland, Island och Malta.

Nu när ett fall har upptäckts i Sverige kan det leda till att Sverige inte längre kan behålla det nuvarande regelverket, som innebär att hundar och katter som förs in i landet måste ha bevis på att de är ordentligt avmaskade.

Inte avmaskade
Tullverket kontrollerar att reglerna efterlevs.

Förra sommaren (maj-augusti 2010) var det 295 hundar som hade brister eller helt saknade dokumentation som visade att de var vaccinerade mot rabies och avmaskade mot dvärgbandmask. Det är både svenska och utländska hundägare som inte följer reglerna.

Djurägaren har anmälningsplikt att visa upp djuret, id-handling och intyg vid införseln.

Råd till hundägare i Uddevalla, Färgelanda, Munkedal och Vänersborg som brukar låta hunden vara i skogen:

Avmaska hunden med avmaskningsmedel som innehåller praziquantel. De hundar som är konstant utsatta för smitta genom att de har möjlighet att äta smågnagare kan behöva avmaskas varje månad.

Duscha och schamponera hunden vid första avmaskningen för att få bort ägg i pälsen. Har man sedan avmaskat var fjärde vecka behöver man inte duscha hunden.

Hantera avföringen som att den är smittsam och lägg den i kärl för brännbart avfall innan avmaskning och tre dagar efter avmaskning.

Tvätta händerna när du klappat hunden, pussa den inte och håll den kopplad. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!