Det är Svenska jägarförbundet som inbjudit till tredagarskonferensen som är en avslutande sammanfattning av förbundets femåriga mårdhundprojekt. Resultatet av det samnordiska mårdhundprojektet presenteras under konferansen för deltagarna från länder som Australien, England, Finland, USA, Nya Zeeland, Spanien med flera.
Olika hot
– Förutom mårdhunden som sprider sig i Europa, så handlar det om rödräv på Tasmanien, mink i Skottland, mungos i Söderhavet, ormar på kaniarieöarna och grå ekorre i England, berättar PA Åhlén som är projektledare för mårdhundsprojektet.
Invasiva arter, både växter och djur som som rymt eller planterats ut, är svårtacklade problem. Att slå kloka experthuven ihop i en konferens är värdefullt.
Framgångsrikt
– När det gäller mårdhunden här uppe så har vi lyckats bra med att ta ned populationen. Den har minskat rejält och jag räknar nu med att vi har runt 100 individer under vintertid. Och den har inte spridit sig ur den rektangulära zonen Haparanda-Kalix-Torneå-Övertorneå, säger PA Åhlén som på några års sikt hoppas att man bara ska ha kvar de 25 sändarförsedda djuren.
Men, helt kommer man inte att kunna bli av med mårdhunden i den norrbottniska faunan.
Pågående kamp
–Nej vi kommer inte att kunna utrota den, det här tar aldrig slut säger Åhlén om arbetet med att hålla nere beståndet av arten som släpptes ut i den ryska faunan av forskare på 1930-talet på grund av det värdefulla skinnet. Arten är i dag ett stort hot mot fåglar och den sprider sjukdomar.
Craig Shuttleworth från organisationen European Squirrel Initiative är en av delegaterna som berättar om sitt projekt med att få ned förekomsten av amerikansk grå ekorre som bär på ett virus den själv är immun mot. Viruset slår dock hårt mot den röda ekorren som minskat drastiskt i England.
Får uppslag
– I dag har vi cirka 4 miljoner grå ekorrar och 120.000 röda. Att träffas som här på en konferenas är viktigt och kan ge nya kunskaper i hur man ska kunna kontrollera invasionsarten, säger Craig Shuttleworth. Att med läkemedel kunna hindra arten att föröka sig är en väg som man funderar på, berättar Shuttleworth.
Hot mot mångfald
Främmande arter- oavsett om det är djur eller växter, är ett stort hot mot mångfald i flora och fauna. Just nu pågår en internationell konferens i Luleå om hur främmande djurarter tacklas i olika delar av världen. Ett sextiotal vetenskapsmän är tillresta för att bland annat diskutera mårdhunden.
Craig Shuttleworth.
Foto: Elsa Rensfeldt.
Mårdhund
Mårhund eller koreansk vattenräv, utgör ett eget släkte av hunddjur.
En meter lång och 20 centimeter hög.
Har mycket snabb förökning, kan få kullar på 10 ungar.
Kan sprida rabies och rävens dvärgbandmask.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!