Det är akut kostnadskris för naturum Laponia, som är tänkt att byggas längst ut på Sjöfallsudden i Stora Sjöfallet.
Bygget ser ut att bli bra mycket dyrare än vad budgeten medger, att döma av de sex anbud som länsstyrelsen fått in. Länsstyrelsen har nu avbrutit upphandlingen och hänvisar till bestämmelserna om tröskelvärden enligt lagen om offentlig upphandling.
Men det verkliga problemet är byggkostnaderna, som vida överskrider budgeten.
- Det blir rejält mycket dyrare. Jag vill inte gå ut med några siffror, säger länsrådet Johan Antti.
- Vi får ta ett omtag och fundera på hur vi ska göra, säger Anna von Sydow på Naturvårdsverket.
Ska sänka kostnaderna
Senare i vår ska länsstyrelsen göra en ny upphandling, i ett försök att sänka byggkostnaderna. Den nya upphandlingen ska annonseras ut i EU:s officiella anbudstidning Ted.
- Om vi inte kommer ned i pris måste vi titta över möjligheterna att arbeta om huset, säger länsrådet Johan Antti.
Formellt motiverar länsstyrelsen den avbrutna upphandlingen av den samordnade generalentreprenaden med att de sex anbud som lämnats in, varav fem var från företag i Norrbotten, överskrider tröskelvärdet på drygt 48 miljoner kronor.
Borde varit öppen
Det innebär att upphandlingen borde ha genomförts som en öppen upphandling som annonseras ut i hela EU. Länsstyrelsen valde dock att göra den första upphandlingen enligt ett så kallat förenklat förfarande för byggentreprenader. Två fristående byggkonsulter hade i förväg bedömt att byggkostnaderna skulle hålla sig under tröskelvärdet.
Ingen i ansvarig ställning på länsstyrelsen vill avslöja vilka summor som de sex anbuden ligger på, med hänvisning till att berörda företag kan komma att lämna in nya anbud i den öppna upphandling som ska göras senare i vår.
53 miljoner enligt budget
Byggkostnaden för naturum Laponia är beräknad till 53 miljoner kronor enligt den ansökan som ligger till grund för beslutet om EU-stöd. I den kostnaden ingick projekteringskostnader uppger Britta Wännström, chef för avdelning miljö på länsstyrelsen. Under henne ligger den enhet på länsstyrelsen som särskilt arbetar med Laponia-projektet.
Har ni gjort en realistisk beräkning av byggkostnaderna?
- Ja, det hoppas jag att vi har gjort, säger Britta Wännström.
- Det vi tror är att den heta byggmarknaden i länet har påverkat i en utsträckning som vi inte hade räknat med, fortsätter hon.
Länsrådet Johan Antti ifrågasätter om det är vettigt att tillåta ökade kostnader.
- Hur mycket ska ett naturum få kosta? Om vi pratar om en investeringskostnad på 40 miljoner och slutsumman blir 60 eller 70 miljoner kronor, då måste man ställa sig den frågan. Vi vet inte var det slutar, säger Johan Antti.
Ingen har mer pengar
Varken länsstyrelsen i Norrbotten eller de berörda kommunerna, Gällivare och Jokkmokk har mer pengar att satsa på bygget tillägger han.
Naturvårdsverket får inte skjuta till mer pengar utan ett regeringsbeslut. Regeringen har varit kritisk till alltför dyra naturum och satt ett tak på 20 miljoner kronor för statens insats. Gränsen är redan uppnådd i fallet naturum Laponia.
Ytterligare finansiering med EU-medel från strukturfonderna är inte heller trolig, eftersom återstående medel är överintecknade och det redan finns prioriterade projekt på en väntelista.
Blir byggprojektet överhuvudtaget av?
- Det vill jag inte spekulera i. Jag hoppas att vi ska ro i land det. Det är många som har lagt ned mycket arbete, säger Britta Wännström som är länsstyrelsens representant i styrelsen för Laponiatjuottjudus.
- Det kan jag inte säga nu. Jag hoppas ju verkligen det. Vi försöker hitta en lösning, säger Anna von Sydow, styrelseledamot för Naturvårdsverket i Laponiatjuottjudus.
Laponiatjuottjudus är den ideella förening som övertagit förvaltningen av världsarvet Laponia. Nästa vecka ska både styrelsen och partsrådet, som samlar ägarna, träffas.
- Då måste vi diskutera hur vi ska hantera den här frågan, säger länsrådet Johan Antti.