Videon är inte längre tillgänglig
På torsdag är det surströmmingspremiär. Lika traditionsenligt så har Kuriren låtit en jury blindtesta årets läckerheter. Totalt tio olika burkar testades, varav tre var filéer. I årets jury ingick fyra rutinerade surströmmingsätare – Kristina Oja, Gunnel Larsson, Stina Olofsson och Christer Sundqvist. Alla fyra äter surströmming flera gånger per år och tillsammans har de 170 års erfarenhet av att äta surströmming. För den femte medlemmen i juryn, Gustav Uusihannu, är det däremot premiär.
– Jag har varit lite feg, men jag måste helt enkelt lära mig att äta surströmming, säger Gustav Uusihannu.
Vattnas i munnen
Det var en entusiastisk jury som bänkade sig ute vid Hertsöns miljögård. Väderprognoserna hade utlova regnskurar, men det kom inte en enda regndroppe. Så de kunde njuta av både surströmming och solsken.
– Det vattnas redan i munnen, säger Gunnel Larsson, som nog är den största surströmmingsentusiasten av de fem.
Hon äter surströmming minst tio gånger per år och givetvis ska hon också äta det i morgon på premiärdagen.
– Det är en helt ny värld som kommer att öppna sig för dig. Men ät inte för mycket första gången, säger hon med adress till Gustav Uusihannu.
Eftersom han är nybörjare så får han också flera goda råd av de övriga fyra runt bordet. Bland annat hur man ska rensa en surströmming, hur man ska äta den och vad man ska dricka till.
Mandelpotatisen är minst sagt närodlad. Den har vuxit i landet vid miljögården, bara några meter från där vi sitter. Både potatisen och de olika strömmingarna gillas av juryn. I bland är det nästan andäktigt tyst runt bordet.
– Helt enkelt underbart, Jag är så koncentrerad och äter utan tunnbröd för att känna smakerna bättre, säger Kristina Oja, som gav full pott till Kallax, liksom även Gunnel Larsson gjorde.
Rommen avgjorde
Möjligen var det rommen som avgjorde till Mannerströms fördel. Både Gunnel Larsson och Christer Sundqvist gav den full pott.
– Den var inte för fast och inte för salt, tycker Christer Sundqvist, som redan i sitt testprotokoll skrev att det var vinnaren.
Han gillade den så mycket att han efter att testätningen var klar backade och gjorde sig en till klämma med en strömming på.
Gillade filéerna
Den ende som stack ut lite i betygsättningen var nybörjaren Gustav Uusihannu. Han gillade filéerna allra bästa och gav Kallax filéer full pott.
– Men det här var riktigt bra. Dessutom var det härlig stämning runt surströmmingsbordet, summerar han sin surströmmingspremiär.
En som höll sig på behörigt avstånd från surströmmingsätarna ute vid Hertsöns miljögård var Yassra Sharil. Kristina Oja gjorde ett litet smakprov till henne, men det blev ingen succé. En liten tugga var nog.
– Hur kan ni äta det här? undrar hon och kastar snabbt den lilla smörgåsen i papperskorgen.
Men för många andra vattnas det nog redan i munnen då ni läser det här.
Fotnot: Om någon undrar varför inte fjolårets tvåa och 2011 års testvinnare Måsen är med, så beror det helt enkelt på att tillverkningen ligger nere i år.