Hållbarhetsveckan - jäst i samhällsdegen

Det har jäst länge i Västerbotten. I mitten av september är det nu Norrbottens tur att "sätta tänderna" i en egen vecka vikt för hållbarheten. Från surdegskultur i landstingshusets kök till gratis lokalbuss och miljötänk i handeln. Alla kan vara med på miljötåget och delta i SEE-veckan.

START. Inget prefab här utan en ärlig brödkultur ger en god matmiljö resonerar ansvarige för restaurangen Solsidan på landstinget Anders Berglund och kocken Mikael Jakobsson.

START. Inget prefab här utan en ärlig brödkultur ger en god matmiljö resonerar ansvarige för restaurangen Solsidan på landstinget Anders Berglund och kocken Mikael Jakobsson.

Foto: Petra Isaksson

Luleå. 2013-08-19 14:10

Varje år sedan 2009 har Västerbotten ordnat en hållbarhetsvecka-SEE- som står för social, ekonomisk och ekologisk utveckling. Konceptet slog väl ut så vårt grannlän kastade ut en förfrågan om inte även Norrbotten skulle göra samma och så blev det. Mellan den 16-22 september deltar kommuner, landsting, föreningar, handel, länsstyrelse, kyrkan, skolor, föreningar med flera, och ordnar aktiviteter, seminarier och mycket mera på detta omfattande tema.
– Hållbarhet är ju ett ganska luddigt begrepp, konstaterar koordinatorerna för veckan, Monica Pettersson och Sussie Nordlund. Det ska veckan råda bot på.
– Man kan säga att det handlar om att frälsa de ofrälsta, säger de bägge som berättar att många har anmält sitt intresse att vara med men att det ännu finns tid att ansluta sig.
Alla kan agera hållbart och det handlar om det lilla och det stora i en framåtsträvande mix. Att inte sortera metall i brännbart i det egna hushållet är väl så viktigt liksom en hållbar upphandling av exempelvis miljövänliga fordon i kommun och landsting eller närproducerad ekologisk mat och kemikaliereducering av tvätt i barnomsorg och sjuk/åldringsvård.
Det hållbara arbetet bedrivs förstås året runt i många sammanhang men en särskild vecka sätter ett viktigt fokus tycker de olika samarbetsparterna i hållbarhetsveckan.
– I Landstingets livsmedelsupphandling har vi nu nått 20 procent inköp av ekologiska närproducerade varor och minskat kostnaderna med fem miljoner, berättar folkhälsorådet Aneta Granström. Vid pressträffen bjuds nybakat surdegsbröd från landstingets kök. En "kultur" man haft flera år, också ett sätt att manifestera och idka hållbarhet, verifierar kökschefen Anders Berglund.
På hemsidan www.nolia.se/see finns hela programmet för veckan där verksamheter i kommunerna Luleå, Boden, Piteå och även Kalix medverkar på olika sätt. Ett exempel är en videokonferens om klimatsmart mat, en öppen föreläsning av doktoranden Elin Röös från Sveriges Lantbruksunversitet. Den äger rum på måndag den 16:e september i Landstingshuset.
Länsstyrelsen ordnar tisdag den 17:e workshop om klimatförädringarna och hur de påverkar norra Sverige. I detta hus ordnas också på onsdagen ett kvällseminarium om miljögifter i vardagen.
 Exempelvis Piteå kommun kampanjar för att gå och cykla, och gratis buss blir det också där under veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om