För Berit är odlandet en livsstil
Våren är en hektisk tid för de allra flesta. Om man som Berit Johansson gillar att pyssla med köksväxter och blommor är det minst sagt fullt upp från morgon till kväll.
SPINDELNÄT. På altanen till sovstugan på gården har hon gjort ett nät som liknar ett spindelnät. Här ska blommorna få klättra till sommaren.
Foto:
I unga år var hon med i 4H och det var där hennes trädgårdsintresse väcktes till liv. Ett intresse hon aldrig släppt. Sedan några år tillbaka är hon med i Luleå trädgårdssällskap, men som passiv medlem. - Jag har aldrig tid att åka och titta på några trädgårdar, säger hon ursäktande.Redan i slutet av januari startar hennes odlingssäsong. Då sår hon de första fröerna och sedan fortsätter det. Inne i villan har hon också ett rum med belysning där hon driver upp sina sommarplantor. Någon gång i mars sätter hon sedan ut dem i det uppvärmda växthuset. Och även där krävs det daglig skötsel.- I bland undrar jag verkligen vad jag håller på med. Det känns som att jag bär krukor från morgon till kväll. Visst är det lite galet, men det är också en livsstil, säger hon och skrattar.Odlar man så mycket som Berit Johansson gör räcker givetvis inte en vanlig villatomt med tillhörande växthus till. Sedan tio år tillbaka har hon en odlingslott på cirka 200 kvadratmeter, endast hundratalet meter från där hon bor.- Det är perfekt att ha så nära till koloniträdgården. Då kan jag ta en morgonpromenad dit och gallra några rader, säger hon. Sedan någon gång på 60-talet är hon en fiskätande vegetarian. Så odlandet är inte bara nöje, utan även till nytta.- Jag är mer inriktad på att odla sådant som går att äta och jag driver upp nästan allting själv. Det enda jag brukar köpa är några kryddväxter. Givetvis blir det också en hel del blommor, berättar hon.Broccoli och rödbetor
I koloniträdgården har hon potatis, purjolök, dill, persilja, blomkål, broccoli, rödbetor och lite annat. I trädgårdslandet på tomten odlar hon bland annat morötter och jordgubbar. - Jag behöver nästan aldrig köpa grönsaker. Jag har en bra källare där jag förvarar nästan allt jag odlar och mycket går ju också att frysa in. Det är en rikedom att ha ett eget skafferi med grönsaker, säger hon. Växthuset på tomten står inte heller tomt under sommaren. Då hon väl fått ut alla plantor kan hon bereda ordentligt med plats både för tomater och gurkor.22 sorters tomater
- I år har jag 22 olika sorters tomater och jag har sått alla själv. De brukar räcka fram till slutet av november, säger hon och påpekar att hon aldrig köper tomater i affären eftersom de inte smakar någonting.Att åka bort mitt under brinnande säsong är givetvis inte så lätt, men inom kort fyller hon husvagnen med diverse plantor och kör en sväng ner till en av sina systrar och en son i Stockholm. Då rycker hennes andra syster och en son som bor i Luleå in och sköter plantorna. - Men sedan lämnar jag inte Luleå. Juli kan vara lite trist då allt är färdigt, men sedan väntar alla bär i skogens skafferi. Jag plockar hjortron, blåbär, lingon och tranbär, både för eget bruk och till andra. Det är många som inte kan ta sig ut i skogen och man kan göra fina presenter av bär, säger Berit Johansson.Per Öbom
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!