Färre och kortare sjukskrivningar

Sjukskrivningarna blev färre och kortare med rekommenderade sjukskrivningstider för olika diagnoser. Det visar en rapport från Försäkringskassan.

"ETT SYSTEMFEL". Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender anser att det var frågan om ett systemfel när Sverige  hade många fler sjukskrivningsdagar än jämförbara europeiska länder. <Fotograf>Foto: HÅKAN GIDLÖW</Fotograf>

"ETT SYSTEMFEL". Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender anser att det var frågan om ett systemfel när Sverige hade många fler sjukskrivningsdagar än jämförbara europeiska länder. <Fotograf>Foto: HÅKAN GIDLÖW</Fotograf>

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå. 2011-06-16 06:00

- Vi tycker att vi kan se en tydlig effekt, säger generaldirektören Adriana Lender vid en pressträff i Luleå.

På onsdagen offentliggjordes rapporten där Försäkringskassan har analyserat vilka effekter som det försäkringsmedicinska beslutsstödet har haft.

Det infördes i mars 2008 och bygger på rekommendationer som Socialstyrelsen har tagit fram, med lämpliga sjukskrivningstider för olika diagnoser. Om sjukskrivningstiden överskrider den rekommenderade tiden ska läkaren särskilt motivera varför det är nödvändigt för
patienten.

Kortare sjukskrivningar
Rapporten visar att sjukskrivningarna har minskat i längd och att färre blivit sjukskrivna sedan beslutsstödet infördes. De största förändringarna har skett i de grupper av diagnoser som står för den största andelen av sjukskrivningar; psykiska sjukdomar och sjukdomar i rörelseorganen.

Skillnaderna mellan hur länge man blir sjukskriven i olika län har också minskat. Medianlängden för sjukskrivningar varierar nu mellan 29 dagar i Värmland till 38 dagar i Jämtlands län. I Norrbotten ligger medianlängden nu på 33 dagar, något över riksgenomsnittet på 32 dagar.

Ett systemfel
Adriana Lender anser att läkarkåren, arbetsgivarna och Försäkringskassan har ändrat inställning, tidigare brydde man sig inte om de långa sjukskrivningstiderna.

- Läkarna har fått ett gemensamt instrument att jobba med. Tidigare pratade man inte om det bland läkarna och vi ställde inte heller några frågor, säger Adriana Lender.

Försäkringskassan planerar att lägga ned sina servicekontor från 2013 för att klara sin budget, det fattas 250 miljoner. Regeringen har fattat ett beslut som innebär att Försäkringskassan måste förskjuta genomförandet säger Adriana Lender.

I april nästa år ska Försäkringskassan redovisa hur man ska få så många som möjligt att utnyttja telefon- och internettjänster och hur man ska lösa det behov av
lokal service som ändå kommer att finnas kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!