På kongressen i maj ska Miljöpartiet välja två nya språkrör som ska ersätta Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.
Sex kvinnor och två män kandiderar. 27-årige Gustav Fridolin ses av många som en given efterträdare till Peter Eriksson. I höstas valdes han in i riksdagen igen, efter ett självvalt uppehåll på fyra år. När han första gången valdes in till riksdagen 2002 var han bara 19 år gammal.
Beskedet dröjde
Strax före jul gav han besked, efter moget övervägande.
- Det gäller att tro att man kan förändra politiken mer än vad man själv kommer att bli förändrad, säger han om sin eventuella roll som språkrör.
Gustav Fridolin hoppas att Miljöpartiet ska bli ett tydligt, tredje alternativ i svensk politik och pekar på die Grünes position i Tyskland.
- Vi är på väg mot ett läge där Miljöpartiet blir det breda alternativet för alla som tror på framtiden och den förändring som måste göras. Då handlar det inte bara om vilka glödlampor vi har hemma utan också hur tillverkning och investeringar i Sverige som helhet går till. Då spelar inte minst den tunga industrin en väldigt viktig roll, säger Gustav Fridolin efter att han besökt SSAB i Luleå.
Har samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet varit till gagn för Miljöpartiet?
- Jag tror att vi har lärt oss mycket, det gör man alltid när man samarbetar.
Har det varit till gagn opinionsmässigt?
- Jag vet inte. Jag tror att den stora anledningen till att vi håller på att bli ett stort parti är att verkligheten har hunnit ifatt oss. När allt fler ser vad som behöver göras, då växer vi.
Kommer ni att presentera en gemensam valplattform inför nästa val?
- Jag tror att blockpolitiken blir väldigt fördummande. Att det lätt blir så att medborgaren hamnar på läktaren och så är det de här två lagen som gör upp utifrån kompromisser som man har förhandlat fram i stängda rum.
Utesluter inte
Det betyder inte att han utesluter uppgörelser, även med regeringen som inte har egen majoritet i riksdagen.
Han tror att det ska vara möjligt att nå en uppgörelse om friskolorna med regeringen och Socialdemokraterna.
- Vi hoppas få en uppgörelse så att regeringen går så långt så att i varje fall när Skolverket kunnat konstatera att här brister det i kvalitet, så får man inte göra några vinstutdelningar.