- Det känns viktigt för oss att satsa norrbottniskt, och vi kommer att göra allt bröd själv, matbrödet bakar vi i familjens bagarstuga, säger 24-åringarna som har sitt ursprung i Måttsund.
De känner för att slå ett slag för att bättra på länets och landets andel av ursprungsmärkta råvaror.
Tidigt matintresse
Att de skulle bli matkreatörer har legat lite runt hörnet i alla år. Ända sedan barnsben då mamma Lena, med stort tålamod, lät sina flickor vara med och hjälpa till i matlagningen.
När det var dags för gymnasiet valde båda två att gå barn- och fritidsprogrammet.
- Där valde vi till en varmkökskurs, säger Emma.
De sökte in till restaurang och hotellhögskolan, Grythytteakademin, i Örebro-trakten, efter att de gått ut gymnasiet men kände sig inte riktigt redo att hoppa på tåget.
- Vi ville jobba ett tag först, förklarar de.
Akademien firar 20 år
Men året därefter bar det iväg till utbildningen som har tre grenar, den som tjejerna nu just examinerats ifrån, samt sommelier (vinkunskap) och hotell- och värdskap. Akademien, som i år firar 20 år, har initierats av den välkände profilen Carl-Jan Granqvist som också brukar föreläsa på utbildningarna som totalt har 350 elever.
- Det är en treårig utbildning där alla först går ett basår. Man får prova på allt och sen väljer man inriktning förklarar tjejerna. Utbildningen handlar också om ekonomi, marknadsföring och ledarskap vilket är bra att ha om man ska bli egenföretagare. Sommarens arrende av Nederluleå församlings sockenstuga och verksamhet med kafé där, blir en bra utgångspunkt för framtiden.
- Ja, det här är ett litet test inför vad vi hittar på efter augusti, säger Emma och Elin som i januari fick ett stipendium på 17.000 kronor vardera från organisationen Sveriges hotell- och restauranger.
Tjejerna hoppas på bra med gäster i sommar. De satsar på gamla kaffebrödsklassiker som är sällan tillverkade i dagens hem.
Gammalt och nytt
- Anisbröd och farmorsrån till exempel, men vi kommer att ha modernare saker också, säger matkreatörerna.
I höst planerar systrarna för vidare verksamhet i det gemensamma handelsbolaget "Systrars Söta". Vad det blir? Ja, något matnyttigt i alla fall.