Dödsfälla för barn och hund

Sommaren är här och med den förhoppningsvis värmen. Men för barn och hundar kan det innebära livsfara om de lämnas i bilen. Får man som privatperson ingripa om man tror att någon är i livsfara?

DÖDSFÄLLA. Barn kan snabbt få värmeslag så lämna aldrig ditt barn i bilen en solig dag. Bilden är arrangerad och barnet har ingen koppling till artikeln.

DÖDSFÄLLA. Barn kan snabbt få värmeslag så lämna aldrig ditt barn i bilen en solig dag. Bilden är arrangerad och barnet har ingen koppling till artikeln.

Foto: Linda Wikström

Luleå. 2010-07-06 06:00
Hilda Hassler, barnhälsovårdsöverläkare på Sunderby sjukhus, menar att det är skillnad på hur barn och vuxna hanterar värme. - Men generellt ska man aldrig lämna ett barn i bilen om den står i solen! Det är ju bara att känna efter själv hur det känns i bilen och hur varmt det blir. När airconditioneringen är av stiger temperaturen otroligt fort i bilen, även om rutorna är nervevade. Små barn har mindre buffert att ta av när de blir för varma. De riskerar att bli överhettade och uttorkade på kortare tid än vi vuxna, säger hon. Kan gå fort
Ungefär samma sak gäller för hundar. - Man ska inte sätta hunden i bilen överhuvudtaget när det är varmt. Även om man ställer bilen i skuggan flyttar sig solen och det tänker man ofta inte på, säger Pia Åström, veterinär vid djursjukhuset i Gammelstad. - Det kan gå på några minuter för en hund att bli överhettad om de är instängda i en bil. Vi har inte haft något fall av värmeslag ännu i år men varje sommar får vi in hundar som ibland är så illa däran att de är i koma när de kommer. "Bry er"
Enligt brottsbalkens nödvärnsparagraf har man som privatperson rätt att ingripa om nöd föreligger vid fara för liv, hälsa och egendom. - Om det handlar om djur kan det vara lite svårare att avgöra om det är försvarligt men handlar det om ett barn så blir det ju ett annat läge. Jag har svårt att tro att man skulle bli dömd för skadegörelse eller liknande om man slog in en bilruta för att rädda ett barn, säger Kenneth Rautio, förundersökningsledare vid polisen. Men han uppmanar allmänheten att alltid ringa polisen för att rådgöra. - Det viktigaste är att man bryr sig. Ser man något sådant här så ring hellre en gång för mycket än en gång för lite. Och självklart om det handlar om ett barns liv så ska man ju agera, säger han.

Fakta |  värmeslag/ barn
Barn kan inte reglera kroppstemperaturen på samma sätt som vuxna. Inte heller svettas de på samma sätt. Barns svettkörtlar är inte färdigutvecklade förrän i puberteten. I stället svettas de med hela huden. Det gör att små barn snabbt förlorar vätska. När ett barn blir för varmt utvidgas blodkärlen i huden utåt och det blir mindre blod i blodomloppet. Till slut drabbas det av blodtrycksfall och cirkulationssystemet kollapsar.

Symptom värmeslag:
Huvudvärk
Het, torr, rodnad hud
Förvirring
Försämrad medvetandegrad
Stark, bultande puls
Hög kroppstemperatur (över 40°)

Åtgärder: 
Kontakta läkare
Lägg barnet i ett svalt rum. Ta av kläderna.
Badda upprepade gånger ansikte och kropp med svalt vatten. Låt självtorka.
Fläkta barnet med en fläkt eller en tidning.
Ge eventuellt febernedsättande medel.
Bedöm tillståndet om barnet förlorat medvetandet och tillkalla omedelbart ambulans. Ring 112.                                   

Värmeslag/hund
Plattnosade hundar är mycket känsliga och drabbas snabbare än         andra hundar av värmeslag. Tecken på överhettning är kraftigt flämtande andning, svårigheter att andas och att den till exempel verkar apatisk eller får panik. I det stadiet har hunden redan en livshotande hög kroppstemeperatur och måste omedelbart få veterinärvård.                            

Åtgärder:
Tag ut hunden ur utrymmet - kyl omedelbart ner hunden med kallt vatten
Duscha, bada eller häll vatten över hunden. Svep in hunden i en blöt handduk.
Kontrollera kroppstemperaturen så regelbundet som möjligt.
Kontakta veterinären efteråt även om hunden verkar normal.
Befinner du dig vid ett köpcenter eller en hundutställning kan du be om att namnet ropas ut. Djurägaren riskerar däremot att dömas för djurplågeri.
Källa: Agria, www.djurskyddet.se och www.skk.se
Källa: www.tryggabarn.nu och www.barntotal.seHund:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om