Det ordnar sig!

Snart dunsar det orange kuvertet ned i brevlådan, eller mejlkorgen. En vy av hur livet som pensionär kan komma att te sig.

ORDNAR SIG. "Det har jag inte tänkt på, det löser sig" säger Anna Andersson, 22 år, från Luleå.

ORDNAR SIG. "Det har jag inte tänkt på, det löser sig" säger Anna Andersson, 22 år, från Luleå.

Foto: Eija Dunder

Luleå. 2013-02-12 06:00

I Norrbotten är det 179.800 som får brevet. Av dessa är det bara 14.800 eller åtta procent som gjort prognos för hela pensionen.

Vi kollade pensionsintresset på stan.

Bengt Hoveskog, 69 år, född i Korpilombolo men boende i Gislaved i Småland sedan 1967, har varit egen företagare och tänkte tidigt i yrkeslivet på att ordna ekonomin med tanke på pensionen.

Planerat pensionen
- Jo, jag har pensionssparat sen jag var 30-40 år och planerat för pensionsåldern. Fler borde göra det, det räcker med att lägga ett par trehundra i månaden. Men många av de unga i dag tror jag skiter i det hela. Jag jobbade vidare till 67, mest för att få träffa folk. Jag har två söner, en född 1976 och en 1985. Den äldre pensionssparar den yngre studerar fortfarande.

Johan Laiti är 22 år och anställd som kock. Han har jobbat i yrket sen tidiga tonåren. Pensionen känns avlägsen och inget han funderar så mycket på:

Ett gott skratt
- Jag kanske börjar pensionsspara längre fram men nu vill man ju ha sina pengar till annat, resor och sånt. Att jobba längre än till 65? Ja, det beror ju på hur man känner sig den dagen. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb och har pysslat med det här sen jag var 13 år.

Karin Nilsson, 55 år, sjukvårdsbiträde, räds inte det orange kuvertet men hon vill knappt öppna det. Kanske för att ett gott skratt förlänger livet och då måste man ju jobba längre om man ska vitsa till det:

- Man skrattar ju när man ser hur lite det är på kontot, säger hon och erkänner att hon inte har skaffat sig någon vidare överblick över hur det ser ut med pensionen. Hon "skjuter det framför sig" säger hon med ett leende.

Det löser sig
- Man får väl halva lönen där om tio år, men man får väl anpassa sig, sälja huset, flytta till mindre. Det löser sig. Om man ska jobba längre så beror det nog på vad man arbetar med. Jag är i hemtjänsten men säg att man jobbar i den betydligt slitigare långvården.

Anna Andersson, 22 år, arbetar på affär.

- Jag har inte tänkt något kring pensionen, det löser sig. Sparar man ska det vara till något roligt.

Sture Lundström, rörläggare och med ett år kvar till 65.

Värst för kvinnor
- Jag har kollat pensionen och räknat ut att jag ska klara mig bra. Det är nog värre för kvinnorna, de som varit hemma med barnen. Jag har jobbat sen jag var 14 år och tittar man i det orange kuvertet så är det ju skamligt låga pensionsnivåer med tanke på vad man betalat in genom tiderna. Jag har sparat själv, pensionsförsäkring har inte känts som någon idé.

- Jobba längre än till 65? Nä, för katten! Hade gott kunnat tänka mig att sluta tidigare men frugan jobbar än så. När jag blir pensionär har jag massor jag ska göra.

Prognosverktyget "Min pension" www.minpension.se, ger svar på hur det samlande pensionsläget ser ut med allmän, eventuell tjänstepension och privat pensionssparande. I Norrbotten har bara åtta procent av de möjliga pensionsspararna begagnat sig av denna gratistjänst. Riksgenomsnittet är 12 procent.

I år gick för första gången pappersutskicket av det orange kuvertet att avbeställa och i stället få beskedet om pensionen digitalt.

En annan nyhet är räkning på alternativ pensionsålder. Du får veta hur länge du behöver jobba för att få en pension som vid 65 om medellivslängden varit oförändrad. Exempelvis skulle en ung person född 1990 få streta vidare fram till 69 år och två månader. Förväntad medellivslängd här är 88 år och 10 månader.

Det viktigaste för pensionen säger pensionsmyndigheten är "jobba vitt, jobba länge och ha tjänstepension".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!