Johan Gyllefjord, 33, från Luleå befinner sig i Tokyo sedan i lördags kväll. Han arbetar med att samordna de internationella hjälpinsatserna till de områden i nordöstra Japan som drabbades av den kraftiga jordbävningen och den efterföljande tsunamin den 11 mars.
Han är den ende svensken i ett EU-team, som består av 15 personer. I vanliga fall arbetar han som IT- och sambandstekniker på F21 men han ingår i MSB:s personalpool för insatspersonal vid olika katastrofer.
Byråkrati
- Vi har upprättat kontor på EU-delegationen i Tokyo. Vi koordinerar och samordnar hjälpsändningar från EU-länderna och andra länder som Norge till exempel med de japanska myndigheterna, säger Johan Gyllefjord på telefon från Tokyo.
Det tar tid att få fram hjälpen, den japanska byråkratin är inte lätt att ha att göra med konstaterar han en smula uppgivet. Japan har fått ta emot erbjudanden om hjälp från över 100 länder.
- Om vi säger så här, det är ett byråkratiskt land. Det är litet frustrerande när man verkligen vill nå ut med hjälpen.
Johan Gyllefjord berättar att han står i kontakt med olika japanska organisationer som verkar i de drabbade områdena. Det rör sig både om redan etablerade organisationer som Röda Korset och spontant bildade grupperingar av medborgare, som försöker hjälpa andra.
Många kustsamhällen i nordöstra Japan har helt slagits ut av tsunamin och det påverkar naturligtvis även de lokala myndigheterna. Infrastrukturen är skadad och det har varit problem med bränsleförsörjningen.
- Jag försöker få en helhetsbild vilka behov som finns för att kunna koordinera dem med hjälpsändningar från EU.
Skakande upplevelse
Efterskalven fortsätter att skaka om Japan. På onsdag morgon väcktes Johan Gyllefjord av ett kraftigt efterskalv. Han medger att han tycker att det är oroande.
- Det är inte kul att vakna på ett sådant sätt, säger han.
Myndigheterna i Tokyo har gått ut med en uppmaning att spädbarn under ett år inte ska ges mjölkersättning innehållande kranvatten, eftersom man uppmätt förhöjda halter av radioaktivt jod i dricksvattnet.
- Det har de sagt ett tag nu, varje dag går våra experter på möten. De säger att det är absolut inga problem och vi dricker inte kranvattnet, vi dricker flaskvatten, säger Johan Gyllefjord.
Enligt nu gällande planering ska EU-teamet åka hem på söndag. Dessa planer kan dock komma att ändras.