Bus och kul med Skaparkraft

Kul, roligt och spännande. Något att längta till. Barnen och ungdomarna som fått vara med i Skaparkraft har bara positiva saker att säga om projektet.

ROLIGT PROJEKT. "Skaparkraft är rolig", tycker Maja Isberg Martinsson, till vänster och Mari Svalbro, till höger. Projektet har pågått i tre år.

ROLIGT PROJEKT. "Skaparkraft är rolig", tycker Maja Isberg Martinsson, till vänster och Mari Svalbro, till höger. Projektet har pågått i tre år.

Foto: Carolina Makkula

Luleå. 2011-02-04 06:00

Mari Svalbro, 18, Maja Isberg Martinsson, 16, och Emilia Grönberg, 17, hade åkt från Gällivare till Luleå för att vara med på konferensen i Kulturens hus där Skaparkraft skulle presenteras för en bredare publik av politiker och tjänstemän. De tre tjejerna har varit med i projektet som pågått i tre år.

- Det har varit roligt. Lasse busar med oss, berättade Mari Svalbro för Kuriren.

Avslutades med vernissage
Lasse är konstnären Lars Lundqvist, en av de tre projektledarna som arbetat med ungdomarna. Skaparkraft har vänt sig till två grupper av utsatta barn och ungdomar. I Gällivare har man arbetat tillsammans med en grupp barn med funktionsnedsättningar och i Boden har man arbetat med asylsökande barn.

Barnen har fått delta i en lägervecka där olika kultur- och idrottsaktiviteter har blandats, under ledning av Lars Lundqvist, Margit Schiött och Lena Revholm. Lägerveckan har avslutats med vernissage där barnen fått visa upp vad de åstadkommit under veckan. Totalt 24 lägerveckor har arrangerats under projekttiden.

På konferensen i Luleå visade man upp litet av det man gjort under åren, som till exempel de "slaginstrument" som de tillverkat för ljudverkstaden.

- Vi har hittat på några starka ljud och några svaga ljud, berättade Emilia Grönberg när hon visade instrumenten för Kuriren.

Superlativer
Forskaren Åsa Gardelli har följt projektet, hon har läst dokument, pratat med barnen och deras föräldrar, lärarna och projektledarna. Reaktionerna är övervägande mycket positiva berättade hon.

- Det är väldigt mycket superlativer.

Projektledarnas förhållningssätt och attityder till ungdomarna har varit avgörande menar Åsa Gardelli. Barnen har fått möta utmaningar och visa att de kan mer än vad man kanske förväntar sig.

- Alla kan vara med och alla ska vara med. De ser möjligheter, inte hinder, berättade Åsa Gardelli för Kuriren.

Slipper vara ensam
Projektet Skaparkraft verkar ha fyllt ett tomrum med mening, glädje och gemenskap. Lägerveckorna har förlagts till skolloven, vilket barnen i Gällivare har uppskattat. De känner sig inte längre ensamma under loven.

- Föräldrar till barnen i Gällivare har gett uttryck för starka önskemål att det ska kunna fortsätta på något sätt, berättade Åsa Gardelli.

För de asylsökande barnen har lägerveckorna inneburit ett välkommet avbrott i vardagens oro och väntan på asyl. Ett av barnen beskrev det med orden "jag glömde det som var tråkigt och hemskt".

Norrbottens handikappidrottsförbund har varit huvudman för Skaparkraft, som har finansierats med medel från Allmänna arvsfonden, Norrbottens läns landsting samt kommunerna i Gällivare och Boden. Projektledarna hoppas att projektet ska kunna fortsätta. De har sökt pengar för ett fjärde år, för att kunna föra vidare den arbetsmodell som de utarbetat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!